20.8.2004

Union banka prodala i směnky Slovenského plynárenského priemyslu

OSTRAVA 20. srpna (ČTK) – Zkrachovalá Union banka (UB) vyřešila problém s pěti směnkami Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) za 350 milionů Kč, jejichž proplacení se soudně domáhala téměř pět let.

Směnky byly totiž už koncem června prodány v balíku s jinými pohledávkami banky. Nabyvatelem se stala společnost Stroden Management Limited se sídlem na Kypru. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí banky Oldřich Babický.

Stroden Management koupil podle něj dva balíky zahrnující dvě stovky těžko vymahatelných pohledávek UB v objemu 3,3 miliardy korun. Nový vlastník za ně zaplatil celkem 422 milionů korun.

"Práva a povinnosti spojené s vlastnictvím takzvaného Duckého směnek přešly na nového vlastníka," potvrdil Babický. Podle mluvčího ale zatím není jasné, zda spor vedený kvůli směnkám u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku povede banka nebo nabyvatel. Měla by to vyřešit právní analýza, která se nyní provádí. Konkurzní správkyně Union banky podala ve Štrasburku ústavní stížnost proti Slovensku letos v lednu.

Směnky, které státní podnik SPP vystavil v roce 1998, byly jednou z nejvýznamnějších pohledávek Union banky. Právo na jejich proplacení Union bance potvrdil v listopadu 2001 Nejvyšší soud SR, ke kterému se SPP odvolal poté, co ve prospěch Union banky rozhodly soudy prvního a druhého stupně. Právoplatnost směnek odmítla uznat i slovenská vláda.

Směnky vypsal později zavražděný bývalý ředitel plynáren Ján Ducký pro společnost Sezooz Group Vsetín, jejíž šéf Roman Zubík následně poskytl směnky Union bance jako záruku za úvěr.

Zbylou část obtížně vymahatelných pohledávek Union banky v objemu tří miliard korun koupila za 560 milionů korun se souhlasem věřitelského výboru a soudu finanční skupina J&T.

Zdroj: ČTK