16.9.2004

Policii se nedaří uzavřít případ údajného únosu bankéře Roselliho

PRAHA 16. září (ČTK) – Policii se stále nedaří uzavřít vyšetřování údajného únosu šéfa finanční společnosti Union Group Giuseppe Roselliho. Policejní komisař by potřeboval Itala znovu vyslechnout, nemůže ho ale nikde najít.

Šéf společnosti, která ovládala Union banku před jejím krachem, přes právníka policii loni v červnu sdělil, že se zdržuje v Itálii v místě trvalého bydliště, protože se v Česku necítí bezpečně. Česká strana proto požádala italské kolegy o spolupráci.

"Právní pomoc z Itálie už přišla, bohužel v takové poloze, že se Roselli na území Itálie nezdržuje," řekla ČTK státní zástupkyně. Zadala proto vyšetřovateli, aby znovu ověřil, zda se finančník nevrátil do České republiky. Výslech Roselliho je podle ní pro uzavření případu nezbytný.

V souvislosti s únosem, který se měl stát loni v dubnu, byli z vydírání obviněni příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka, příbramský podnikatel Roman Kolář a Starkův osobní strážce Zdeněk Karnoš. Vinu odmítají. Starka tehdy tvrdil, že Roselliho viděl naposledy před třemi až čtyřmi roky. "Dostal jsem objednávku na několikadenní pronájem luxusní chaty a nabídl jsem chatu Koláře. Že tam bude pobývat Roselli, jsem netušil," řekl již dříve Starka. Naznačil, že za vším mohl stát sám Roselli.

Mediální zástupce Roselliho Michal Donath loni v říjnu informoval o tom, že bankéř nikdy neodmítl návrat do ČR. "Prohlásil naopak, že rád přijede podat svědeckou výpověď, pokud mu bude zaručena osobní bezpečnost," uvedl tehdy Donath. Požádal údajně ministra vnitra o policejní ochranu, avšak nedočkal se žádné odpovědi. Nyní už Donath Roselliho nezastupuje a o jeho současném pobytu nic neví.Pětapadesátiletý Roselli byl podle policie unesen počátkem loňského dubna i se svým osobním strážcem, propuštěn byl o den později. Šéf Union Group, mateřské firmy Union banky, se sám přihlásil na policii. Kvůli zmizení Roselliho byla odvolána mimořádná valná hromada Union banky, na které měli vstoupit do dozorčího orgánu banky zástupci společnosti Goldman Sachs.

Karnošův obhájce Antonín Janák již dříve řekl, že se Roselli zřejmě potřeboval schovat, aby nemusel na valné hromadě hlasovat určitým způsobem. Donath tehdy zase tvrdil, že únosci Roselliho donutili podepsat řadu dokumentů. Podle investiční společnosti Invesmart, která loni v květnu banku ovládla, když od Union Group koupila 70 procent akcií Union banky za 2,8 miliardy korun, byla cílem únosu snaha nelegálně ovládnout Union Group.

Union banka skončila loni v konkurzu. V souvislosti s rozhodováním o bance je nyní stíhán ústecký konkurzní soudce Jiří Berka. S dalšími lidmi je obviněn ze zločinného spolčení, podle policie manipulovali konkurzy různých firem. Union banku nakonec poslal do konkurzu ostravský soud.

Zdroj: ČTK