20.9.2004

Kauza UB: bankéř Roselli se "vypařil"

Advokáti míní, že se skrývá ze strachu před obviněním

Případ údajného únosu italského finančníka vázne na jeho výslechu. Ten se policii nepodařilo získat, protože Giuseppe Roselli zmizel.

PRAHA – Italské úřady své české policejní kolegy moc nepotěšily. Místo kýžené právní pomoci – doplňku výpovědi bankéře Giuseppe Roselliho k jeho údajnému únosu – přišla do Česka velmi stručná odpověď.

"Sdělili nám, že ho nenašli. Že se nezdržuje v místě svého bydliště," řekla LN žalobkyně, která vykonává dozor nad vyšetřováním případu. "Přitom nám pan Roselli prostřednictvím svého obhájce slíbil, že bude v Itálii policejním složkám k dispozici," podotkla.

Roselliho oznámení únosu a jeho původní výpověď, kterou učinil krátce poté na jaře 2003, jsou v podstatě jedinými klíčovými důkazy svědčícími proti trojici obviněných. Od loňského dubna jsou kvůli únosu za trestný čin vydírání stíháni majitel prvoligového fotbalového týmu FC Marila Příbram Jaroslav Starka, člen jeho ochranky Zdeněk Karnoš a příbramský podnikatel Roman Kolář.

Žalobkyně míní vzniklou situaci, která prakticky znemožňuje uzavření kauzy podáním obžaloby, řešit společně s policejním radou, jemuž již dala pokyny, jak dále postupovat v pátrání po Rosellim v Česku i po celé Evropě.

Obhájci: Navrhneme zastavení stíhání

Obhájci mužů obviněných z únosu vidí v tom, že se bankéř vypařil, "jednoznačné znevěrohodnění jeho výpovědí". Tvrdí, že je to "absolutně nevěrohodný svědek". Podle slov Kolářova právníka "se bankéř skrývá, protože ví, že má máslo na hlavě – je vyšetřován kvůli stamilionovým podvodům v Union bance a bojí se, že bude obviněn".

V podobném "ohrožení" je podle mínění advokáta i Paolo Catalfamo, předseda představenstva společnosti Invesmart, která je většinovým vlastníkem UB. Ten v kauze údajného únosu vypovídal jako svědek již před několika měsíci.

Právní zástupci obviněných hodlají tento týden podat návrh na zastavení trestního stíhání svých klientů. "V případu se rok nic neděje. Není možné, aby byl člověk stíhán přes rok a vyšetřovatel za dobu 12 měsíců neudělal jediný úkon," podotkl.

Stíhaná trojice odmítá, že by se jednalo o únos. Podle jejich verze si bankéř přes Starku pronajal na několik dní luxusní chatu na Příbramsku, kde se ostatní dva obvinění starali o jeho pohodlí. Kromě Roselliho výpovědi, kterou policie potřebuje doplnit, detektivové podle obhajoby nemají v ruce jediný důkaz, který by potvrzoval, že k únosu skutečně došlo. Dosud se nepodařilo zachytit stopu Rosellim popsané dvojice ozbrojenců, kteří měli únos odstartovat přepadením jeho vozu v Praze 2.

Zdroj: Lidové noviny