24.9.2004

Union banka vrátí v prosinci věřitelům první tři miliardy korun

OSTRAVA 24. září (ČTK) – Union banka (UB) vyplatí v prosincivěřitelům první část peněz, které získala v konkurzním řízení.

Mezi zhruba 75.000 věřitelů rozdělí asi tři miliardy korun, řekldnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. O první částečné výplatěvčera rozhodl věřitelský výbor banky. Banka zatím vrátí věřitelům20 procent z hodnoty uznaných pohledávek. Na účty Union banky sedosud vrátilo více než šest miliard korun. Celkem by měl výnos zkonkurzu dosáhnout zhruba 34 procent.

"Plnění částečného rozvrhu bude probíhat dvěma způsoby.Fyzickým osobám s výplatou do 50.000 korun banka peníze doručípoštovní poukázkou, větší věřitelé (osoby i firmy) dostanoupeníze na účet," upřesnil Babický.

Dodal, že částečné úhrady se týkají všech věřitelů, kteří sipřihlásili oprávněnou pohledávku a kterým tuto pohledávku uznalKrajský soud v Ostravě v přezkumném jednání. V případě Unionbanky se zatím uskutečnila dvě přezkumná jednání, která slouží kposouzení oprávněnosti finančních nároků věřitelů. Třetí nařídilostravský soud na 18. října. Do úhrad dvacetiprocentní části dluhuke konci roku budou podle Babického zahrnuty i ty pohledávky,které projdou i říjnovým kolem přezkumu.

Konkurz Union banky trvá 16 měsíců. Peníze, které se zatímvrátily zpátky, pocházejí z prodeje majetku, pohledávek avymáhání dluhů. Babický dnes informoval, že banka během prázdninprodala s výnosy okolo 13 a 16 procent ve veřejných soutěžích dvabalíky pohledávek k firmám a institucím v nominální hodnotě asi3,3 miliardy korun. J&T Bance, která zaslala věřitelskému výborunabídku na přímý odkup pohledávek, UB prodala i další balík, a tov nominální hodnotě zhruba 3,5 miliardy.

Drobné závazky malých dlužníků banka odprodala za více než 42milionů korun rovněž ve veřejné obchodní soutěži. Zpeněžily i sei problematické takzvaného Duckého směnky. Všechny prodanépohledávkové balíky jsou podle mluvčího zaplaceny.

Banka chce i po částečném rozvrhu vymáhat další peníze aprodávat zbylý majetek, například umělecké předměty z bankovníchsbírek. Celkem by se střadatelům UB mělo vrátit přibližně asi 34procent z částky, která jim uvízla v konkurzu, tedy ze zhruba 17miliard korun jejich vkladů.

Zdroj: ČTK