11.10.2004

Union banka zažalovala Romana Světlého za lži o konkurzu

OSTRAVA 11. října (ČTK) – Správkyně konkurzní podstaty Union banky Michaela Huserová podala trestní oznámení na Romana Světlého, který poslal dopis některým věřitelům banky s nepravdivými informacemi o průběhu konkurzu.

ČTK to dnes řekl mluvčí banky Oldřich Babický. Dodal, že kvůli nepravdivým informacím o konkurzu správkyně Světlého žaluje už podruhé. Světlý na dotaz ČTK uvedl, že prostřednictvím advokátů chce na Union bance vysoudit náhradu škody za sto milionů korun.

Světlý napsal dopis na hlavičkovém papíře Komory ekonomických a právních specialistů (KEPS), která podle Babického žádného věřitele banky nezastupuje. Podstatou problému podle Babického je Světlého tvrzení, že bude vymáhat na správkyni Union banky nad rámec výnosu konkurzu náhradu stomilionové škody, která měla údajně vzniknout nekompetentním vedením konkurzu.

"Tuto stomilionovou náhradu chce po odečtení 30procentní provize rozdělit mezi věřitele banky s tím, že má vzniknout jakýsi exkluzivní klub takovýchto věřitelů, neboť kapacita je omezená. Takové sliby a konstatování samy o sobě zakládají podezření, že jde o nedovolené podnikání," uvedl Babický.

"Na tom nic nepravdivého nevidím. Připravujeme žalobu na náhradu škodu ve výši zhruba sto milionů korun v zastoupení věřitelů. Konkurz je veden nekompetentně," reagoval Roman Světlý na dotaz ČTK. Příkladem špatného vedení konkurzu je podle něj veřejná obchodní soutěž na prodej 24 bývalých poboček banky, která byla na počátku roku zrušena a nakonec byly nemovitosti prodány o jeden milion níž než byla nabídka zájemce, firmy Gen.

Babický upozornil, že je to podruhé, kdy se Roman Světlý obrací na věřitele Union banky s dopisem na hlavičkovém papíře KEPS, ale tato komora přitom žádného věřitele Union banky nezastupuje. "Právo zastupovat jednoho z věřitelů s pohledávkou 713 korun má pouze autor dopisu, který se tak neoprávněně a opakovaně zaštiťuje právě touto institucí," uvedl Babický. Podle Světlého však trestní oznámení může podat i občanské sdružení.

Postup Světlého se nelíbí ani předsedovi věřitelského výboru Union banky Richardu Tománkovi, který dospěl k závěru, že tímto dopisem jsou věřitelům poskytovány zavádějící informace o průběhu konkurzního řízení, a to ze zištných důvodů. Podle něj jsou všichni členové věřitelského výboru advokáti, takže jsou odborně způsobilí konkurz provést.

Ve věřitelském výboru Tománek zastupuje Fond pojištění vkladů, který klientům zkrachovalé banky po prohlášení konkurzu podle zákona proplatil část jejich peněz. Fond je tak nyní s pohledávkou okolo 12,5 miliardy korun největším věřitelem Union banky a pohledávky věřitelského výboru reprezentují více než 80 procent všech pohledávek. Union banka, která zkrachovala loni v květnu, chce první tři miliardy věřitelům vrátit v prosinci.

Huserová přiznala, že žádnou stížnost na vedení konkurzu od Světlého ani od Komory ekonomických a právních specialistů nedostala a o obou odeslaných dopisech se dozvěděla pouze zprostředkovaně. Na Světlého ale podala trestní oznámení už za první dopis, který podle ní vyvolal několik negativních reakcí u věřitelů. Někteří z nich se údajně jen na základě zmíněného dopisu, bez znalosti dalších podrobností a snahy ověřit si jeho obsah, připojili k žádosti KEPS na odvolání správkyně.

Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut ČTK řekl, že připomínky Romana Světlého se opakují. "V létě (Světlý) navrhoval odvolání správkyně, a když jsem mu to zamítl, tak se odvolal. O jeho odvolání bude rozhodovat vrchní soud," uvedl Krhut.

Zdroj: ČTK