14.10.2004

Konkursní správkyně Union banky jednala se zástupci Invesmartu

OSTRAVA (14. října 2004) – Téměř dvanáct týdnů po podání návrhu na konkurs společnosti Invesmart B.V. přijeli ve středu do zkrachovalé Union banky jednat zástupci této holandské společnosti.

Správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová, která před časem v Holandsku podala na Invesmart návrh na prohlášení konkursu, očekávala, že se právní zástupci největšího dlužníka pokusí dohodnout na řešení svého zhruba třímiliardového závazku. Jeho zaplacení by zvýšilo sumu na účtech Union banky, která připadne věřitelům, na zhruba devět miliard korun. Jednání však nepřineslo žádný posun. Naopak Invesmart jen konstatoval, že se sice považuje za majoritního akcionáře, ale v žádném případě se necítí hlavním dlužníkem banky. Věřitelé Union banky tak mají nadále vázány bezmála třímiliardové zdroje pro konkursní podstatu ve společnosti, která v roce 2002 koupila vlastnické podíly a závazky někdejších majitelů banky, ovšem nikdy je nesplatila.

Invesmart věří, že stylizace do role akcionáře může přinést mnohamiliardové zisky. Nejen, že holandská společnost odmítá uhradit do Union banky tři miliardy korun, navíc se domáhá finančního odškodnění za pád banky, kterou měla původně kapitálově ozdravit. Pouhý den před projednáváním návrhu na konkurs Invesmartu v Holandsku podala společnost u Městského soudu v Praze 21 žalob. Jedna z nich je také na Českou republiku. Dlužník Union banky v ní žádá náhradu škody z neuskutečněného prodeje akcií Union banky švýcarskému investorovi a vyčísluje miliardové požadavky na státní kasu.

Přestože Invesmart za převzaté úvěry u Union banky nikdy nezaplatil a popírá svou dlužnickou pozici, tak se současně považuje za akcionáře banky. Podle Huserové to nemá logiku a Invesmart se tím vlastně přiznává i k dluhům. „Na jedné straně Invesmart tvrdí, že není dlužníkem a na straně druhé, že je akcionářem. Pokud ale získal akcie, za které měl zaplatit úhradou dluhů bývalých majitelů vůči Union bance, musel se stát také dlužníkem,“ vysvětlila. Invesmart se stal dlužníkem Union banky poté, kdy v listopadu 2002 převzal tzv. speciální úvěry, které banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal akciové podíly Union banky a Union Group, převzaté úvěry však nezaplatil.

Poprvé se Huserová sešla s představiteli Invesmartu loni nedlouho po prohlášení konkursu, kdy byli informováni o výši svých závazků a vyzváni k jejich úhradě. Od té doby však vyzněly všechny pokusy vymoci pohledávky do konkursní podstaty naprázdno. Ze sídla Invesmartu v Holandsku se vracely některé výzvy k úhradě zpět. Selhal dokonce i pokus předat výzvu k úhradě osobně přímo v sídle Invesmartu. Logickým vyústěním tohoto stavu proto bylo začátkem letošního července, že správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová podala návrh na konkurs holandské společnosti.

Dosud měl konkursní tým jen ze sdělovacích prostředků informace, že se Invesmart necítí být dlužníkem Union banky, protože jím převzaté úvěry prý byly na samém počátku poskytnuty v rozporu s českým právem. Tento postoj zástupci Invesmartu na středeční schůzce pouze zopakovali.