14.10.2004

UB: Invesmart stále odmítá uznat tři miliardy Kč dluhu

OSTRAVA 14. října (ČTK) – Nizozemská společnost a hlavní akcionář Union banky Invesmart stále odmítá uhradit tři miliardy korun závazků. Navíc se domáhá i finančního odškodnění za pád banky, kterou měla původně kapitálově ozdravit.

Vyplynulo to ze středečního jednání zástupců Invesmartu s konkurzní správkyní Union banky (UB), o němž dnes ČTK informoval mluvčí banky Oldřich Babický.

"Jednání nepřineslo žádný posun. Naopak Invesmart jen konstatoval, že se sice považuje za majoritního akcionáře, ale v žádném případě se necítí hlavním dlužníkem banky," uvedl Babický.

Dluh Invesmartu souvisí s jeho vstupem do Union banky v roce 2002. Společnost Invesmart tehdy koupila vlastnické podíly a závazky někdejších majitelů banky, ale nikdy je nesplatila. Invesmart se k případu podrobněji nevyjádřil. Jeho mediální zástupce dnes ČTK sdělil pouze to, že Invesmart na včerejším jednání objasnil druhé straně svojí současnou pozici a důvody právních kroků, které podnikl.

Zaplacení dluhu Invesmartu by zvýšilo sumu na účtech Union banky na zhruba devět miliard korun. Nyní má banka z odprodeje majetku a pohledávek okolo šesti miliard korun, z nichž polovinu plánuje rozdělit mezi věřitele v prosinci.

Invesmart podle Babického věří, že uznání role akcionáře může přinést mnohamiliardové zisky. Babický připomněl, že den před projednáváním návrhu na konkurz Invesmartu v Nizozemsku podala společnost u městského soudu v Praze 21 žalob. Jedna z nich je také na Českou republiku. Dlužník Union banky v ní žádá náhradu škody z neuskutečněného prodeje akcií Union banky švýcarskému investorovi a vyčísluje miliardové požadavky na státní kasu.

Podle konkurzní správkyně UB Michaely Huserové nemá postoj Invesmartu, který se současně považuje za akcionáře a zároveň popírá svou pozici dlužníka, logiku. Invesmart se tím prý vlastně přiznává i k dluhům. "Na jedné straně Invesmart tvrdí, že není dlužníkem a na straně druhé, že je akcionářem. Pokud ale získal akcie, za které měl zaplatit úhradou dluhů bývalých majitelů vůči Union bance, musel se stát také dlužníkem," vysvětlila.

Invesmart se stal dlužníkem Union banky poté, když v listopadu 2002 převzal takzvané speciální úvěry, které banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal akciové podíly Union banky a Union Group. Invesmart odmítá tyto převzaté úvěry zaplatit s tvrzením, že jsou v rozporu s českým právem.

Poprvé se Huserová sešla s představiteli Invesmartu loni krátce po prohlášení konkurzu UB, kdy byli podle Babického informováni o výši svých závazků a vyzváni k jejich úhradě. "Od té doby vyzněly všechny pokusy vymoci pohledávky naprázdno. Ze sídla Invesmartu v Nizozemsku se vracely některé výzvy k úhradě zpět," uvedl mluvčí, podle něhož selhal i pokus předat výzvu k úhradě osobně v sídle Invesmartu. Správkyně UB proto letos v červenci podala návrh na konkurz nizozemské společnosti.

Kolem verdiktu soudu panují nejasnosti. Podle dnešního vyjádření Invesmartu už nizozemský soud rozhodl a návrh na konkurz zamítl. Mluvčí Union banky Oldřich Babický naopak tvrdí, že soud návrh na konkurz Invesmartu nezamítl, ale bude ho projednávat v lednu příštího roku.

Zdroj: ČTK