14.10.2004

Policisté dnes zadrželi čtyři manažery zkrachovalé Union banky

OSTRAVA 14. října (ČTK) – Policisté dnes zadrželi čtyři bývalé vrcholné manažery zkrachovalé Union banky. Jsou podezřelí z toho, že poskytovali nevýhodné úvěry, a peněžní ústav tak připravili o tři miliardy korun, řekla dnes ČTK komisařka z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jana Moravcová.

Manažeři skončili v cele předběžného zadržení v Ostravě a jsou vyslýcháni. Policisté je obvinili z trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a z porušování závazných pravidel hospodářské soutěže.

"Banka v letech 1999 až 2003 poskytovala rizikové úvěry nějakým spřízněným společnostem," uvedla Moravcová. Podle neoficiálních informací jsou prý mezi čtyřmi zadrženými bývalí členové představenstva banky Miroslav Fučík, Tomáš Seidler, Jiří Babiš a někdejší ředitel pro obchod Tomáš Michal. Babiš a Seidler jsou i bývalými generálními řediteli banky.

Situaci v Union bance monitorovala také Bezpečnostní informační služba (BIS). "Mohu jen citovat z naší výroční zprávy. Říkáme, že situaci navozenou odebráním licence chtělo několik osob využít k ovládnutí veškerého bankovního majetku. Jiné osoby měly v úmyslu ovládnout banku přeregistrováním jejího sídla a ovlivněním konkurzního řízení," uvedl v České televizi mluvčí BIS Jan Šubrt.

V souvislosti s krachem Union banky kriminalisté prošetřují několik desítek trestních oznámení na vedení banky. Podali je například drobní vkladatelé, Česká národní banka i konkurzní správkyně Michala Huserová.

Seidler i Michal už jsou kvůli rizikovému úvěru v hodnotě 140 milionů korun stíháni od loňského prosince. Další manažeři UB jsou od letošního března navíc obviněni z toho, že svému vlastníkovi, společnosti Invesmart, neoprávněně vyplatili 35 milionů korun. Dalšímu převodu 30 milionů korun zabránil krach banky. Peníze měly pokrýt náklady Invesmartu na vstup do UB a její mateřské firmy Union Group. Také v této kauze podle policie figuruje Michal.

Ostravský finanční ústav zbankrotoval koncem loňského května a uvízly v něm vklady 130.000 klientů. K soudu přihlásilo 75.000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. V ostravské bance zbyl majetek za více než osm miliard korun.

Zdroj: ČTK