29.10.2004

UB: Věřitelský výbor a soud souhlasí s částečným rozvrhem

OSTRAVA 29. října (ČTK) – Věřitelský výbor zkrachovalé Union banky (UB) i Krajský soud v Ostravě souhlasí s výplatou části uznaných pohledávek věřitelů na základě takzvaného částečného rozvrhu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí banky Oldřich Babický.

UB tak může začátkem prosince vyplatit první tři miliardy korun, které se jí vrátily v konkurzu. Okolo 75 tisíc jejích věřitelů dostane 20 procent z hodnoty uznaných pohledávek. Banka bude věřitelům vracet pětinu z pohledávek, které byly uznány při třech přezkumných jednáních. Těmi prošlo celkem 74.946 pohledávek za 19,003 miliardy korun. Konkurzní správkyně Michaela Huserová uznala pohledávky za 15,141 miliardy korun a částečně nebo zcela popřela pohledávky v objemu 3,854 miliardy korun.

"Peníze může Union banka věřitelům vyplácet až po třicetidenní lhůtě po nabytí právní moci od soudem vydaného usnesení o částečném rozvrhu. Proto se s výplatou počítá začátkem prosince," uvedl mluvčí. Oznámení o částečném rozvrhu se žádostí o sdělení čísla účtu dostanou věřitelé dopisem.

Samotný rozvrh bude podle Babického organizován tak, že částky od 50 haléřů do 20 korun budou vypláceny v hotovosti na pokladně v ostravském sídle Union banky. Částky od 20 do 50.000 korun zašle banka poštovní poukázkou a sumu nad 50.000 korun převede věřitelům na jejich korunový účet u tuzemské banky.

Cizince žijící v zahraničí bez přechodného pobytu v ČR vyplatí banka poukázkou nebo převodem na jimi určený účet u zahraniční banky, případně u tuzemské banky.

Union banka má na svých účtech celkem 5,9 miliardy korun. Dalších 183 milionů korun leží u notáře a banka by je měla získat za prodej souboru nemovitostí. Po částečném rozvrhu tak zůstanou na účtech Union banky téměř tři miliardy korun. Podle Babického budou zbylé prostředky stačit i na případnou výplatu 20 procent z pohledávek, které správkyně popřela. Union banka zkrachovala loni v květnu.

Zdroj: ČTK