3.11.2004

Union banka v pátek v dražbě nabídne 54 uměleckých děl

OSTRAVA 3. listopadu (ČTK) – Zkrachovalá Union banka nabídne v pátek v dražbě 50 obrazů a čtyři plastiky ze své konkurzní podstaty.

"Jde o díla, která se neprodala v první dražbě letos na jaře. Některá ještě nedávno zdobila ostravské sídlo nebo bývalé pobočky," řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. Vyvolávací cena se u jednotlivých děl pohybuje mezi 1500 a 300.000 korunami.

Nejvyšší vyvolávací cenu přiřkli znalci plastice Levhart s křídly od Michaela Gabriela. Mezi nabízenými obrazy jsou nejdražší olej na plátně od Adolfa Kaufmana Zima v lese a olejová tempera na plátně Alej od neznámého autora. Obě díla budou zahajovat na 200.000 korunách.

První dražba uměleckých předmětů Union banky nabídla 136 děl a podle odborníků byla svým rozsahem největší dražbou v Ostravě. Uskutečnila se v březnu v sídle banky a vynesla více než pět milionů korun. Banka na ní prodala 118 obrazů a soch. Nynější dražba začne v pátek v 11:00 v hotelu Polský dům.

Union banka rozprodává nejen obrazy a sochy, ale i auta, nemovitosti a pohledávky. Druhá dražba automobilů, které v majetku banky zbyly, se uskuteční 9. prosince. Na účty banky se zatím vrátilo zhruba šest miliard korun. Banka chce rozdělit první tři miliardy v prosinci. Věřitelé dostanou 20 procent ze svých uznaných pohledávek, které činí zhruba 15 miliard korun. Union banka zkrachovala loni v květnu.

Zdroj: ČTK