5.11.2004

Druhá dražba obrazů zkrachovalé Union banky vynesla milion korun

OSTRAVA 5. listopadu (ČTK) – Druhá dražba uměleckých předmětů z majetku zkrachovalé Union banky (UB) dnes vynesla 1,117 milionu korun. Z 54 nabízených děl se prodalo 30 obrazů a dvě plastiky.

Zájemce lákaly hlavně obrazy s nejvyšší vyvolávací cenou. Naopak nejdražší sochu nikdo nechtěl. První dražba uměleckých předmětů z majetku banky se konala letos v březnu. Union banka na ní prodala 118 obrazů a soch za zhruba pět milionů korun.

Největší licitace se strhla o Maloskalský obraz od Josefa Jíry. Do boje o něj se pustili čtyři lidé, vítěz jej nakonec získal za 180.000 korun. Vyvolávací cena obrazu byla 100.000 korun.

Na 160.000 korun, tedy o 100.000 nad vyvolávací cenou, se zvedla cena obrazu Stavení od Václava Radimského. Nejdražší plastika z díla Michaela Gabriela zobrazující levharta s křídly, která byla nabídnuta za 300.000 korun, zájemce nenašla. Zájem nebyl ani o olejovou temperu Alej od neznámého autora. Tento obraz se dražil už podruhé.

Poprvé jej Union banka nabízela v dražbě letos v březnu jako dílo Antonína Slavíčka a jako takové ho vydražila za půl milionu korun, řekl ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. Kupec ale později zpochybnil Slavíčkovo autorství a obraz vrátil. Národní galerie pak podle Babického potvrdila, že dílo vzniklo na přelomu 19. a 20. století a že autorem je možná Slavíčkův žák. "Bylo vyloučeno, že se jednalo o záměrný padělek," dodal mluvčí.

Dražitel Břetislav Hodan je s výsledkem dnešní dražby spokojen. "Podle toho, co se prodávalo, je to slušný výnos. Obrazy, které se nevydražily, půjdou do další dražby pravděpodobně v únoru nebo březnu. Bude výrazně snížena vyvolávací cena," řekl po skončení dražby ČTK.

Podle Jiřího Geisslera z týmu konkurzní správkyně UB zřejmě půjde o padesátiprocentní snížení ceny. "Do třetí dražby uměleckých předmětů Union banky bude zařazeno 40 obrazů, které se neprodaly v obou předchozích dražbách, a asi deset dalších starožitností, například vázy nebo hodiny," řekl ČTK.

Union banka rozprodává nejen obrazy a sochy, ale i auta, nemovitosti a pohledávky. Druhá dražba automobilů, které v majetku banky zbyly, se uskuteční 9. prosince. Na účty banky se zatím vrátilo zhruba šest miliard korun. Banka chce rozdělit první tři miliardy v prosinci. Věřitelé dostanou 20 procent ze svých uznaných pohledávek, které činí zhruba 15 miliard korun. Union banka zkrachovala loni v květnu.

Zdroj: