23.11.2004

Union banka má šanci získat peníze z Union pojišťovny

OSTRAVA 22. listopadu (ČTK) – Zkrachovalá Union banka (UB) má šanci získat pro své věřitele peníze, jež má u rovněž zkrachovalé Union pojišťovny. Městský soud v Praze v těchto dnech uznal oprávněnost pohledávky ve výši 1,6 milionu korun, kterou má banka u Union pojišťovny.

ČTK o tom dnes informoval mluvčí banky Oldřich Babický. Union pojišťovně naopak Union banka dluží přes 31 milionů korun, takže UB vrátí pojišťovně mnohem více peněz, než dostane.

Union pojišťovna je v konkurzu od srpna. Do konkurzního řízení Union pojišťovny podalo přihlášky 660 věřitelů, kterým pojišťovna dluží okolo 208 milionů korun. Union banka je se svou pohledávkou největším věřitelem tohoto konkurzu.

"Schůze věřitelů Union pojišťovny zvolila správkyni UB Michaelu Huserovou do věřitelském výboru, ta tak dohlédne na průběh konkurzu a rozdělování výnosu z prodeje majetku pojišťovny," dodal Babický.

Union banka a Union pojišťovna patřily do skupiny Union Group. Pojišťovna bance kdysi půjčila více než 31 milionů korun. V částečném rozvrhu, který chce UB zahájit začátkem prosince, vyplatí banka pojišťovně okolo šesti milionů korun.

Na účtech Union banky se z vymáhání pohledávek a prodeje majetku sešlo 5,9 miliardy korun. Dalších 183 milionů korun za prodej bývalých poboček je v notářské úschově. Zhruba 75.000 věřitelů by mělo dostat 20 procent z hodnoty uznaných pohledávek. Ty jsou ve výši 15,134 miliardy korun.

Union pojišťovna se dostala do problémů loni na jaře po květnovém krachu Union banky a v polovině srpna 2003 v ní ministerstvo financí zavedlo nucenou správu. Zhruba 20.000 pojistných smluv životního pojištění a povinného ručení pojišťovna na přelomu roku převedla na Kooperativu.

Zdroj: ČTK