23.11.2004

Odškodnění by přišlo na 2,4 miliardy

Bankovní komise Poslanecké sněmovny se začala zajímat o to, kolik by stála dodatečná náhrada klientům zkrachovalých peněžních domů – Union banky a Plzeňské banky, a to do výše čtyř miliónů korun. Na žádost bankovní komise spočítal Fond pojištění vkladů, že by na to bylo potřeba 2,4 miliardy korun.

"Neznamená to však, že to začínáme skutečně připravovat. K tomu je nutné přijmout zákon a ten zatím nikdo nepíše. Navíc převažuje názor, že taková náhrada už není na místě," tvrdí předseda komise Miloslav Vlček (ČSSD).

Klienti jiných bank brali víc
Dosud vkladatelé těchto bank dostali devadesátiprocentní náhradu, maximálně však zhruba sedm set padesát tisíc korun. Stát se přitom v minulosti postaral o podstatně větší odškodnění klientů všech zkrachovalých bank. U deseti ústavů vyplatil peníze do čtyř miliónů korun, z Banky Bohemia a AB banky lidé získali zpět vklady bez omezení. Přesto se k možnosti vyššího odškodnění poslanci ještě vrátí. Zákonodárci jsou totiž pod tlakem klientů obou zkrachovalých bank.

"V ostatních zkrachovalých bankách lidé nakonec dostali peníze do výše do čtyř miliónů korun. Chceme, aby se k nám stát zachoval stejně," říká Miroslav Jerie, člen výboru Sdružení klientů Union banky, které mezi poslanci lobbuje. Sdružení navíc čeká, jak dopadne žaloba Romana Hájka, který si u Ústavního soudu stěžuje na nerovnost přístupu ke klientům různých bank. "Rádi bychom o tom mluvili i s prezidentem Václavem Klausem," uvedl Hájek, kterému v Union bance zůstaly peníze za pojistku na vyplavený dům.

Přitom klienti zkrachovalé Union banky jsou na tom o poznání lépe než lidé, kteří měli peníze v Plzeňské bance. Na počátek prosince chystá konkursní správkyně Union banky vyplatit dvacet procent z přihlášené pohledávky, tedy z částky, která jim v bance uvízla po výplatě pojištění.

Opozice je vstřícnější
"V Union bance nám zamrzlo 1,3 miliónu korun. I když teď dostaneme nějaké další peníze, stejně víc než milión nám z původního vkladu chybí. Samozřejmě, že bychom je potřebovali," říká Judita Šánová, ekonomka hradeckého divadla Drak, které v Union bance mělo téměř tři milióny korun.

Většina poslanců ale nové žádosti o odškodnění postižených klientů odmítá. "Revoluční doba prostě skončila, zákon má částečně chránit drobné střadatele. Investoři se musí starat o své peníze sami a pečlivě vybírat a sledovat banku, kam si je ukládají," míní poslanec ČSSD a ekonomický poradce premiéra Jan Mládek.Odmítavý postoj koaličních poslanců je spojený s obavou, že takový ústupek by odstartoval tlak na obdobnou pomoc klientům kampeliček. Lidovecký předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek se k problému vyjádřit nechce a připomíná, že jeho výbor se tím v žádné podobě nezabýval.

Vstřícnější jsou opoziční poslanci. Ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš připouští, že další náhrada by byla namístě v případě, pokud analýza prokáže, že může pomoci severomoravskému regionu. "Mnoho obcí a živnostníků z okolí Ostravy totiž krach Union banky těžce poškodil," dodal.

"Nedovedu pochopit, proč by klienti těchto dvou bank měli dostat menší náhradu než ti ostatní," řekl šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Jeho strana ale není jednotná. Například poslanec Vladimír Doležal si zvýšení náhrady představit neumí. Odmítavý postoj poslanců je spojený s obavou, že takový ústupek by odstartoval tlak na obdobnou pomoc klientům kampeliček.

Platili by i všichni ostatní
V minulosti postižené klienty bank vyplácely kromě Fondu pojištění vkladů i státní rozpočet a centrální banka. To ale nyní všichni poslanci s ohledem na výši státního dluhu jednoznačně odmítají. Varianta s fondem pojištění by však také nemusela být průchodná, a to kvůli pravidlům mezinárodních institucí"Zástupci Mezinárodního měnového fondu se divili, že u nás ke zpětným výplatám náhrad nad zákonné pojištění vkladů docházelo," říká Pavel Trnka, výkonný ředitel Fondu pojištění vkladů.

Taková výplata by navíc postihla prakticky všechny občany. "Pokud by zákon byl přijatý, Fond pojištění by na dodatečnou výplatu neměl a musel by si půjčit. To by automaticky znamenalo, že by se musely zvýšit i příspěvky bank do fondu a tento náklad by peněžní domy promítly do nižších úroků na vkladech," uvedl Trnka.Případná dodatečná náhrada klientů těchto dvou bank by se týkala asi 124 tisíc vkladatelů – lidí, firem a obcí, z nichž většina je ze severní Moravy.

***

Jak se vyplácely zkrachovalé banky
* Z peněz ČNB a Ministerstva financí, vklady v plné výši – Banka Bohemia, AB Banka
* Z peněz ČNB vklady do čtyř miliónů korun – První slezská banka, Podnikatelská banka, Realitbanka, Velkomoravská banka
* Z peněz Fondu pojištění vkladů do čtyř miliónů korun – Česká banka, Pragobanka, Universal banka, Moravia banka
* Z peněz České pojišťovny – Kreditní banka Plzeň
* Z peněz České spořitelny do čtyř miliónů korun – Coop banka
Zdroj: ČNB

Zdroj: Hospodářské noviny