1.12.2004

Ze zkrachovalé Union banky odejde zhruba stovka zaměstnanců

OSTRAVA 1. prosince (ČTK) – Zkrachovalá Union banka (UB) se od Nového roku vystěhuje ze svého honosného ostravského sídla na Prokešově náměstí. Počet jejích zaměstnanců se sníží z nynějších 140 na 45.

Novinářům to dnes řekla konkurzní správkyně banky Michaela Huserová. K 1. červenci 2005 bude mít UB jen mezi 20 a 25 zaměstnanci.

"Budova UB byla prodána v rámci pobočkové sítě, konkurzní správa v ní mohla být za symbolické nájemné do konce roku. Stěhujeme se do budovy Projekty," upřesnila správkyně.

UB letos na jaře prodala svých bývalých zhruba 20 poboček za 183 milionů korun firmě Aspana holding. Tyto peníze jsou ale v notářské úschově, protože se proti výběru nabyvatele odvolal jiný zájemce o pobočky, společnost G.E.N. Huserová na dotaz ČTK řekla, že nedokáže odhadnout, kdy se banka k penězům dostane, ale že má několik právních posudků, podle kterých UB postupovala při prodeji správně.

Huserová řekla, že v rámci zpeněžováním majetku zbývají movité věci – umělecká díla, automobily. Jejich hodnotu neuvedla. UB vytěžila z prodeje konkurzní podstaty a pohledávek zatím šest miliard korun, z toho 3,2 miliardy chtěla vyplatit v prosinci v rámci předběžného rozvrhu věřitelům. Záměr ale zablokovaly dvě firmy podnikatele Zbyňka Bahníka, které se proti němu na poslední chvíli odvolaly a věc bude řešit Vrchní soud v Olomouci.

Správkyně poznamenala, že během 18 měsíců od vyhlášení konkurzu se stihla tři přezkumná jednání a banka už slíbila část peněz vrátit. "Nevím o takovém podobném případu, který by v ČR byl a týkal se počtu okolo 75.000 věřitelů," uvedla. Podle ní trvají konkurzní řízení obvykle tři až čtyři roky, přičemž uspokojení věřitelů je v průměru pětiprocentní. Rychlost konkurzu v UB podle ní souvisí s řadou opatření, které správkyně učinila na začátku, když přijala opatření, která zablokovala manipulaci s majetkem, dále brzké ustavení věřitelského výboru i dobrá spolupráce s ostravským krajským soudem.

Ukončení konkurzního řízení Huserová nedokázala odhadnout. Uvedla jen, že výtěžnost z konkurzu mezi 33 až 34 procenty je stále aktuální. Například Moravia Banka zkrachovala před pěti lety a nechystá se zatím ani k částečnému rozvrhu.

Zdroj: ČTK