2.12.2004

Dlužník Union banky zablokoval připravenou výplatu věřitelů

Ostrava – Sedmdesát pět tisíc věřitelů zkrachovalé Union banky se zatím nedostane k části svých peněz, které jim ostravský peněžní dům chtěl ještě před koncem letošního roku vyplatit v rámci takzvaného částečného rozvrhu. Jeden z dlužníků peněžního domu totiž zablokoval výplatu tří miliard, které byly pro věřitele určeny.

„Moc nás to mrzí. Bohužel to není naše vina.V poslední možný den před nabytím právní moci rozhodnutí soudu o částečném rozvrhu, tedy ve čtvrtek minulý týden, podal dlužník odvolání,“ uvedla správkyně konkurzní podstaty padlé Union banky Michaela Huserová.

Jméno dlužníka nechtěla Huserová zveřejnit, řekla jen, že jde o dvě personálně propojené firmy. „Jsme vázáni bankovním tajemstvím,“ vysvětlila správkyně. Potvrdila, že věřitelé, kteří měli dostat před koncem roku dvacet procent uznaných pohledávek, budou muset čekat na rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, k němuž se dlužník odvolal.

„Výplata peněz není definitivně zablokována. Dojde jen ke zdržení. V tuto chvíli ale nedokáži odhadnout, kdy peníze budeme vyplácet. Bude záležet na rychlosti justice,“ uvedla Huserová s tím, že dlužník svůj krok ani nezdůvodnil. „Napsal pouze, že tak udělá do třiceti dní jeho právní zástupce,“ upřesnila správkyně.

Podle informací redakce odvolání podaly firmy ZBA GeoTech z Nového Města nad Metují a Statis – ZBA z Horního Slavkova, které zastupuje Zbyněk Bahník. Včera ale nebyl k zastižení. „Momentálně je v zahraničí, v Německu. Bude tady až v pátek. Na mobilním telefonu je nedostupný, má zřejmě nějaké jednání,“ uvedla Bahníkova sekretářka.

Huserová řekla, že jde o problémového klienta, který nesplácel svůj dluh z podnikatelského úvěru ve výši šedesát milionů korun ani v době, kdy peněžní dům fungoval. Loni v únoru koupil dlužník za Union bankou pohledávky a pokusil se je započíst proti svému šedesátimilionovému úvěru.

„Tím by ovšem obešel zákon. Pokud by k transakci došlo, znamenalo by to, že by se problémový klient s menšími výdaji zbavil své povinnosti splatit jistinu svého úvěru s příslušnými úroky,“ vysvětlil mluvčí ostravské banky Oldřich Babický. Kromě snahy o uplatnění zápočtu chtěl také klient podle něj přihlásit své pohledávky za konkurzní podstatou, Huserová je však popřela.

Věřitelský výbor zkrachovalé banky souhlasil s výplatou části peněz věřitelů koncem října. Jeho rozhodnutí potvrdil i ostravský krajský soud. Sedmdesát pět tisíc věřitelů, mezi nimiž byli občané i firmy, mělo dostat dvacet procent z pohledávek, jejichž hodnota dosahuje devatenácti miliard korun. „Největší suma měla být vyplacena Fondu pojištění vkladů, a to 2,48 miliardy korun. Nejvíce výplat bylo v rozmezí od dvou set do pěti tisíc korun,“ dodal Babický.

Zdroj: Moravskoslezský deník