9.12.2004

Union banka vydělala na dražbě svých aut pět milionů korun

OSTRAVA 9. prosince (ČTK) – Celkem 5,304 milionu korun vydělala zkrachovalá Union banka (UB) na dnešní dražbě svého vozového parku v ostravském hotelu Polský dům.

Banka v ní nabídla 33 aut, prodalo se jich 28. O pět zbylých aut nikdo neprojevil zájem, řekl ČTK během dražby tiskový mluvčí banky Oldřich Babický. Součet vyvolávacích cen prodávaných aut činil 5,92 milionu korun. Do dražby se přihlásilo 29 dražitelů.

Union banku poslal soud do konkurzu loni v květnu poté, kdy v únoru kvůli nedostatku hotovosti ústav zavřel své pobočky. Banka má zhruba 75.000 věřitelů, kteří do konkurzu přihlásili pohledávky za více než 19 miliard korun. Banka zatím prodejem majetku vydělala zhruba šest miliard.

Podle Babického se UB zbavila vozidel, která až dosud využívala. Od ledna je ale nebude potřebovat, protože propouští stovku svých zaměstnanců. V bance zbude 40 posledních pracovníků, kteří budou podle Babického využívat už jen necelou dvacítku služebních vozidel.

UB dnes prostřednictvím Ostravské aukční síně prodávala převážně auta značky Škoda Octavia, Fabia Combi a Fabia Sedan. Osm vozidel se prodalo za vyvolávací cenu, která ve dvou případech činila až 230.000 korun. Za vyhlašovací cenu 35.000 korun našel kupce i jediný havarovaný vůz z roku 2000. Stejně velkou částku byl ale ochoten přeplatit konečný zájemce o jednu z Fabií, jejíž konečná cena se vyšplhala na 230.000 korun.Nejdráže, a to za 258.000 korun, se prodala dva roky stará Fabia Combi. Její vyvolávací cena byla 230.000 korun.

Dražba přilákala i několik bývalých zaměstnanců Union banky, kteří s nabízenými vozy dříve sami jezdili. Za svůj dřívější služební vůz například zaplatí bývalý bankovní úředník z Ostravy 209.000 korun. To je o 34.000 korun více, než činila vyvolávací cena. "Jezdil jsem s ním rok a vím, že je to dobré auto. Byl jsem ochoten za něj dát i více," svěřil se novinářům muž, který v Union bance pracoval asi sedm let.Union banka dražila část svého vozového parku už loni v září. Tehdy nabídla hlavně limuzíny bývalých šéfů a získala asi osm milionů korun.

Zdroj: ČTK