22.12.2004

Union banka začne vracet peníze věřitelům 30. prosince

OSTRAVA 22. prosince (ČTK) – Zkrachovalá Union banka (UB) začne 30. prosince vracet peníze věřitelům.

Zhruba 75.000 věřitelů tak po 19 měsících od prohlášení konkurzu získá zpátky první tři miliardy, řekl dnes řekl mluvčí UB Oldřich Babický. Největší částka z toho připadne Fondu pojištění vkladů, který dostane 2,48 miliardy korun.

Původně měla banka vyplácet 20 procent uznaných pohledávek věřitelům už počátkem prosince. Výplata peněz ale nemohla začít, protože se proti usnesení ostravského krajského soudu o tomto částečném rozvrhu odvolal dlužník. "Ten ale nakonec vzal své odvolání zpět, a Vrchní soud v Olomouci mohl proto rychle rozhodnout a dát zelenou rozvrhu," řekl Babický.

Poslední podmínkou pro nabytí právní moci usnesení podle mluvčího je, že tento dlužník musí převzít rozhodnutí soudu o svém odvolání a rozhodnutí soudu musí vyjít v Obchodním věstníku. Podle zjištění ČTK jsou dlužníkem UB dvě firmy: ZBA Geotech z Nového Města nad Metují a sokolovská Stasis – ZBA, které patří Zbyňku Bahníkovi. ČTK se zatím jejich vyjádření nepodařilo získat.

Výplaty věřitelům UB podle Babického začnou 30. prosince a budou organizovány tak, že částky od 50 haléřů do 20 korun budou vypláceny v hotovosti na pokladně přímo v sídle Union banky v Ostravě, které je po nedávném přestěhování v prostorách pronajatých od společnosti Projekta Ostrava v ulici Gorkého 2.

Částky od 20 korun do 50 tisíc korun budou vyplaceny poštovní poukázkou. Peněžní prostředky přesahující 50.000 korun na věřitele budou poukázány pouze bezhotovostně, a to na běžný účet u tuzemské banky vedený v české měně, který věřitel sdělil. Babický dodal, že věřitelům již byly rozeslány dopisy obsahující pokyn k bezhotovostnímu převodu.

Konkurz na majetek Union banky byl prohlášen koncem května loňského roku. Od té doby prošlo třemi přezkumnými jednáními 74.946 pohledávek za 19,003 miliardy korun. UB zatím vytěžila z konkurzu asi šest miliard korun. Celkem by měla vrátit 35 procent z uznaných pohledávek, které činí 15,141 miliardy korun.

Zdroj: ČTK