24.1.2005

Soud v Amsterodamu odročil jednání o konkurzu na Invesmart

OSTRAVA (23. 1. 2005) – Soud v nizozemském Amsterodamu odročil o měsíc jednání o konkurzu na společnost Invesmart, která se před dvěma lety stala většinovým vlastníkem Union banky. ČTK to dnes bez bližších podrobností řekl mluvčí Union banky Oldřich Babický. Banka považuje Invesmart za svého největšího dlužníka, vymáhá po něm tři miliardy korun a snaží se ho poslat do konkurzu už od loňského července.

Šéf společnosti Invesmart Paolo Catalfamo ČTK už dříve řekl, že se k celé záležitosti nebude před jednáním soudu vyjadřovat. Jednání o konkurzu na Invesmart se v Nizozemsku konalo už koncem loňského léta. Bylo však odročeno na začátek letošního roku, protože Invesmart dodal písemné materiály v češtině a navíc podával žaloby u českého soudu, řekl Babický.

Invesmart, který ovládl banku v červnu 2002, své závazky vůči peněžnímu domu popírá. Chce naopak získat od českého státu šest miliard korun jako odškodění za neúspěšnou investici v Česku. Invesmart podal u Městského soudu v Praze 21 žalob. Ty banka považuje za účelové, protože je Invesmart podal den před projednáváním návrhu na konkurz v Nizozemsku, kde je firma s italskými vlastníky zaregistrována.

Šéf Invesmartu kvůli pádu Union banky zahájil předloni v srpnu proti České republice dvě arbitráže a snažil se, aby se sporem o Union banku zabývala i Evropská komise v Bruselu. Union banka uvádí, že Invesmart jí dluží tři miliardy korun za převzaté speciální úvěry, které mu banka poskytla v listopadu 2002 jako spřízněné firmě. Jako protihodnotu za úvěry získal Invesmart akciové podíly Union banky a její mateřské firmy Union Group, která je rovněž v konkurzu. Podle nizozemského práva se stejně jako podle českého musí sejít více věřitelů, aby mohl být konkurz na dlužníka prohlášen.

Union banka zkrachovala v květnu 2003, uvízly v ní vklady 75.000 střadatelů. Koncem prosince mezi ně banka začala rozdělovat pětinu z 15 miliard uznaných pohledávek. Okolnosti pádu banky šetří i policie.

Zdroj: ČTK