7.2.2005

Klienti mají ještě šanci na další peníze

PRAHA (3. 2. 2005) – Klienti zkrachovalé Union banky dostali koncem loňského roku pětinu částky ze zamrzlých kont, další peníze by měli ještě získat. "Mělo by to být ještě zhruba patnáct procent z uznaných pohledávek," potvrdila včera konkursní správkyně Union banky v likvidaci Michaela Huserová.

Za běžných okolností se zbylé peníze z konkursu vyplácejí až po jeho definitivním ukončení, tedy až po skončení veškerých soudních sporů. To obvykle trvá mnoho let. V tomto případě však není vyloučeno, že k další předběžné výplatě pohledávek dojde brzy.

"Pokud se konkursní správkyni podaří prodat zbylý majetek během letošního roku, byli bychom rádi, kdyby další předběžný rozvrh byl ještě letos," říká Pavel Trnka, ředitel Fondu pojištění vkladů, který je největším věřitelem zkrachovalé Union banky a zároveň členem věřitelského výboru. Ten spolu se soudem rozhoduje o všech podstatných krocích v Union bance. Možnost, že by mohlo dojít k určité výplatě věřitelů ještě předtím, než skončí všechny spory, nevyloučil ani ostravský soudce Rostislav Krhut, který má konkurs na starosti. "Bude záležet na rozhodnutí věřitelského výboru a na tom, jak rychle se podaří po ukončení zbylého majetku připravit konečnou zprávu. Pak se může vydat rozvrhové rozhodnutí," řekl Krhut. Opatrnější k termínu možné další výplaty věřitelů je ale Huserová. "Nechci dnes nic předjímat," uvedla.

Po loňské výplatě dvaceti procent z uznaných pohledávek má Union banka na svém účtu 2,9 miliardy korun. Dalších 183 miliónů korun má v notářské úschově za prodej souboru nemovitostí. V konkursní podstatě jsou sice ještě různé předměty z majetku bývalé banky a také dvě mnohamiliardové pohledávky za Invesmartem a Union Group, ty však podle expertů zásadním způsobem už konečný účet nezvýší.

Konkurs ostravské banky je dosud největším, ale i nejúspěšnějším bankovním konkursem. Tím, že se správkyni podařilo získat zpět peníze ze splacených úvěrů a prodat pohledávky za některými firmami a drobnými klienty, vrátilo se jí zhruba šest miliard korun. Výnos konkursu tím dosáhl kolem 35 procent, což je mezi konkursy primát. U běžných konkursů se podaří získat zpět pět až osm procent hodnoty majetku. Lépe nedopadají ani jiné bankovní konkursy. Například v případě Universal banky čeká Fond pojištění vkladů na předběžnou výplatu svého dvanáctiprocentního nároku až nyní, zhruba po sedmi letech od prohlášení konkursu.

Zdroj: Hospodářské noviny