7.2.2005

Skokové zvýšení příjmů už nečekám

PRAHA (3. 2. 2005) – Michaela Huserová, konkursní správkyně Union banky, vysvětluje, proč chce rychle prodat mnohamiliardové pohledávky za Invesmartem a Union Group.

HN: V jakém stavu je vymáhání pohledávek za Invesmartem a Union Groupem?

Obě společnosti od prohlášení konkursu na Union banku prakticky nekomunikují. Všechny pokusy vymoci pohledávky byly marné. Ze sídla Invesmartu v Holandsku se vracely některé výzvy k úhradě zpět. Velmi obtížná komunikace byla i s Union Group. To byly důvody, proč jsem nakonec podala návrhy na prohlášení konkursu obou společností.

HN: V případě Union Group už konkurs byl prohlášený. Jak je to s návrhem na konkurs Invesmartu?

O návrhu bude jednat soud v Amsterodamu. Na druhé a poslední schůzce od prohlášení konkursu zástupci Invesmartu potvrdili, že se tato firma necítí být dlužníkem, ale akcionářem ano. To ale nemá logiku a Invesmart se tím vlastně přiznává i k dluhům. Pokud získal akcie, za které měl zaplatit úhradou převzatých úvěrů, musel se stát také dlužníkem.

HN: Proč jste se ale rozhodla pohledávky za oběma společnostmi prodat teď a ne vloni, kdy jste prodávala velké balíky dluhů za různými podniky?

Jsem vázaná zákonem o konkursu a vyrovnání, který mi ukládá zpeněžit veškerý majetek úpadce. Do tří balíků prodávaných korporátních dluhů nebyly pohledávky za Invesmartem a Union Group zařazeny, protože šlo o ekonomicky spjatou skupinu v rámci akcionářské struktury. Dále, celou záležitost kolem speciálních úvěrů, které Union banka poskytla a obě firmy převzaly, šetřila policie a já jsem s ní spolupracovala. Nabídka na odkup obou pohledávek státem je první pokus o jejich prodej. Konkurs jde zatím rychle, snažíme se i o rychlé řešení těchto pohledávek.

HN: Myslíte si, že cena za obě pohledávky by mohla výrazně zvýšit objem peněz pro věřitele?

Nyní nedokážu odhadnout možnou cenu pohledávek. Podobně jako u ostatních korporátních pohledávek jsem i v případě pohledávky za Invesmartem a Union Group zadala zpracování znaleckého posudku. Ten zatím není hotov. Mou povinností je maximalizovat výnos z konkursní podstaty.

HN: Může ještě nějaký další majetek podstatněji zvýšit peníze na konkursním účtu?

Chystám se předložit věřitelskému výboru strategii na vypořádání zbytkového majetku. Jde například o nábytek, výpočetní techniku či umělecké předměty. Nelze ale očekávat nějaké skokové navýšení objemu peněz, jako tomu bylo třeba v případě prodeje korporátních pohledávek.

Zdroj: Hospodářské noviny