22.2.2005

Většina věřitelů Union banky dostala peníze z částečného rozvrhu

OSTRAVA (22. 2. 2005) – Téměř 97 procent poštovních poukázek, prostřednictvím kterých byli vypláceni věřitelé Union banky v rámci tzv. částečného rozvrhu, bylo v termínu vyplaceno. Představuje to 69 409 věřitelů, kteří tak již dostali 20 procent z uznaných pohledávek.

Podle údajů České pošty nebylo vyplaceno celkem 2 358 poukázek, což je 3,28 procenta ze všech poukázek. Z celkového počtu nevyplacených poukázek jich nebylo 1671 předloženo ve lhůtě k výplatě, věřitelé si tedy v těchto případech pro peníze v třicetidenní lhůtě vůbec nepřišli. Zbývajících 678 poukázek nebylo možné věřitelům doručit, a to kvůli změně adresy, úmrtí či třeba zrušení firmy.

Věřitelé se nemusejí obávat, že by o právo na výplatu 20 procent z uznaných pohledávek přišli. Musí však sami informovat Union banku o skutečnostech, proč se poukázka vrátila jako nedoručená. „Informační povinnost Union banky jako úpadce byla ve vztahu k věřitelům již naplněna, další rozesílání dopisů s žádostí o upřesnění údajů již neplánujeme,“ uvedla k tomu správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová.

Počínaje březnem bude Union banka jedenkrát za měsíc vyplácet věřitele, kteří doplní údaje, tedy sdělí novou adresu a bude jim možné poukázku doručit. Pokud navíc sdělí číslo svého běžného účtu, dostanou peníze bezhotovostně bankovním převodem. V případě úmrtí věřitele je třeba počkat na ukončení dědického řízení a Union bance doručit ověřené usnesení s vyznačenou právní mocí. Nárok pak mají dědicové.

Prostřednictvím poštovních poukázek byli vypláceni věřitelé s nárokem od 20 korun do 50.000 korun. Peněžní prostředky přesahující 50 tisíc korun na věřitele byly poukázány pouze bezhotovostně, a to na běžný účet u tuzemské banky vedený v české měně, který věřitel sdělil. V těchto případech zůstalo pouze několik nedoručených výplat, když věřitelé sdělili chybná čísla účtů. Pokud sdělí opravené údaje, jsou jim výplaty průběžně rozesílány. Poslední možností byla výplata přímo v Union bance, a to od 50 haléřů do 20 korun. V hotovosti bylo takto vyplaceno celkem 12,50 koruny třem věřitelům.

Union banka zahájila výplatu dva dny před koncem loňského roku. Mezi zhruba 75 tisíc věřitelů byly rozděleny tři miliardy korun. Další necelé tři miliardy zůstávají na účtech Union banky a v notářské úschově je 183 miliónů korun za prodej 24 nemovitostí.

K částečnému rozvrhu se váže i souhlas věřitelského výboru s výplatou 20 procent z dodatečně uznaných pohledávek. Jedná se o 15 pohledávek s celkovým nárokem zhruba jednoho miliónu korun.