23.2.2005

Union banka vyplatila v částečném rozvrhu většinu věřitelů

OSTRAVA (22. 2. 2005) – Zkrachovalá Union banka vyplatila v částečném rozvrhu většinu věřitelů. Dvacet procent z uznaných pohledávek si prostřednictvím peněžních poukázek vyzvedlo 69.409 věřitelů, což je téměř 97 procent. Banka mezi ně rozdělila zhruba 229 milionů korun. Zbývá vyplatit 2358 poukázek v celkové hodnotě osmi milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

"Majitelé 1671 poukázek si pro peníze ve třicetidenní lhůtě nepřišli. Dalších 678 poukázek nebylo podle České pošty možné doručit kvůli změně adresy, úmrtí či třeba zrušení firmy," vysvětlil mluvčí. Zbylých devět poukázek podle něj pošta špatně vyplnila, takže je musela opravit a rozeslat znovu. Měsíční lhůta pro vyplacení peněz u těchto poukázek ještě neskončila.

Věřitelé, kteří ještě nebyli vyplaceni, se podle Babického nemusejí obávat, že by o peníze přišli. Musejí však sami Union bance vysvětlit, proč se poukázka vrátila jako nedoručená. Konkurzní správkyně Michaela Huserová totiž podle svých slov už další rozesílání dopisů s žádostí o upřesnění údajů neplánuje. Věřitele, kteří sdělí novou adresu a bude jim možné poukázku doručit, chce banka vyplácet od března, vždy jednou za měsíc. Pokud navíc sdělí číslo svého běžného účtu, dostanou prý peníze bankovním převodem. V případě úmrtí věřitele je třeba počkat na ukončení dědického řízení a Union bance doručit ověřené usnesení s vyznačenou právní mocí. Nárok pak mají dědicové.

Prostřednictvím poštovních poukázek byli vypláceni věřitelé s nárokem od 20 korun do 50.000 korun. Částky přesahující 50.000 korun na věřitele byly poukázány na běžný účet u tuzemské banky vedený v české měně, který věřitel sdělil. Banka eviduje i několik nedoručených výplat věřitelům, kteří sdělili chybná čísla účtů. Pokud oznámí správné číslo účtu, dostanou prý peníze průběžně. Poslední možností byla výplata přímo v Union bance, a to od 50 haléřů do 20 korun. V hotovosti bylo takto vyplaceno celkem 12,50 koruny třem věřitelům.

Union banka, která zkrachovala předloni v květnu, zahájila výplatu dva dny před koncem loňského roku. Konkurzní správkyně banky měla pro částečný rozvrh připraveno 3,028 miliardy korun, z toho 2,5 miliardy korun putovalo Fondu pojištění vkladů. Další téměř tři miliardy zůstávají na účtech Union banky a v notářské úschově je 183 milionů korun za prodej 24 nemovitostí. Banka chce svým zhruba 75.000 věřitelů vrátit ještě 15 procent z uznaných pohledávek.

Zdroj: ČTK