28.2.2005

Konkursní správkyně Union banky Michaela Huserová žaluje společnost G.E.N.

OSTRAVA (28. 2. 2005) – Žalobu na náhradu škody přes 332 tisíc korun podala k Městskému soudu v Praze správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová. Žalovaným je společnost G.E.N., která usilovala v loňském roce o koupi souboru 24 nemovitostí, ale nakonec neuspěla, protože nejvyšší nabídku předložila firma Aspana Holding. S tou byla proto uzavřena kupní smlouva a uhrazena byla celá kupní cena do notářské úschovy.

Nejprve chtěla Huserová nemovitosti prodat v obchodní veřejné soutěži, ta ale skončila odmítnutím všech nabídek kvůli nízkým cenám. To bylo 9. února 2004 a účastníci soutěže, včetně společnosti GEN, o tom byli informováni. Vzhledem k trvajícímu zájmu o nemovitosti v celku následně konkursní správkyně nabídla účastníkům soutěže, kteří prokázali solventnost, další exkluzivní vyjednávání o ceně. Ani tato jednání nevedla k nabídce, kterou by věřitelský výbor akceptoval. Zájem investorů, nejen účastníků soutěže, však trval dál a proto byli vybídnuti ještě jednou k podání nabídek. Nejvyšší cena, což bylo jediné kritérium pro získání souboru 24 nemovitostí, dosáhla 183 miliónů korun a věřitelé tuto cenu akceptovali.

Společnost GEN ani v soutěži ani v následujících dvou kolech vyjednávání nenabídla nejvyšší cenu. Přesto podala v květnu loňského roku dvě žaloby. V první se domáhá neplatnosti kupní smlouvy mezi konkursní správkyní a Aspana holding. V další žalobě pak požaduje, aby soud uložil Huserové uzavřít smlouvu o prodeji souboru nemovitostí právě se společností G.E.N.

A jaký to mělo následek? „Některé katastrální úřady přerušily řízení o povolení vkladu vlastnického práva ve prospěch společnosti Aspana Holding až do doby, než soud o těchto žalobách rozhodne,“ uvedla Huserová. Následkem toho zůstala celá kupní cena, tedy 183 miliónů korun, v notářské úschově a nemohla být vyplacena do konkursní podstaty. Konkursní správkyně totiž vyhověla žádosti Aspana holding, aby v notářské úschově zůstala i suma za nemovitosti, kde katastrální úřady již povolily vkladl vlastnického práva právě pro Aspana holding. „Tím vznikla škoda z rozdílného úročení na účtu Union banky a na účtu notářské úschovy. V důsledku toho přišla konkursní podstata o sumu přes 332 tisíc korun, o kterou nyní žalujeme společnost G.E.N.,“ dodala správkyně.