28.2.2005

Konkurzní správkyně Union banky žaluje firmu G.E.N.

OSTRAVA (28. 2. 2005) – Konkurzní správkyně Union banky Michaela Huserová zažalovala u Městského soudu v Praze společnost G.E.N. Ta loni neúspěšně usilovala o koupi 24 bývalých poboček zkrachovalé banky a už dříve kvůli tomu podala dvě žaloby.

Nemovitosti získal jiný zájemce, který za ně i zaplatil. Huserová po G.E.N. požaduje zhruba 332.000 korun jako náhradu škody za to, že kvůli žalobám této firmy nemůže s penězi za nemovitosti disponovat, řekl ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. Reakce firmy G.E.N. se ČTK nepodařilo sehnat.

Union banka bývalé pobočky prodala vítězi soutěže, firmě Aspana Holding, která podala podle Huserové nejvyšší nabídku. Banka od ní za nemovitosti inkasovala 183 milionů korun. Tyto peníze jsou nyní kvůli žalobám G.E.N. v notářské úschově. Tam totiž zůstala i suma za nemovitosti, kde katastrální úřady již povolily vkladl vlastnického práva právě pro Aspana holding. "Tím vznikla škoda z rozdílného úročení na účtu Union banky a na účtu notářské úschovy. V důsledku toho přišla konkurzní podstata o sumu přes 332 tisíc korun, o kterou nyní žalujeme společnost G.E.N.," uvedla správkyně.

Nejvyšší cena, což bylo jediné kritérium pro získání souboru 24 nemovitostí, dosáhla 183 milionů korun a věřitelé tuto cenu podle Huserové akceptovali. "Společnost GEN ani v soutěži ani v následujících dvou kolech vyjednávání nenabídla nejvyšší cenu," sdělila správkyně.

Podle dřívějších informací byla jeho cena o milion korun nižší, než vítězná nabídka. G.E.N podal loni v květnu dvě žaloby. V první se domáhá neplatnosti kupní smlouvy mezi konkurzní správkyní a Aspana holding. V další žalobě požaduje, aby soud uložil Huserové uzavřít smlouvu o prodeji souboru nemovitostí právě se společností G.E.N.

Zdroj: ČTK