8.3.2005

Nizozemský soud zamítl konkurz na dlužníka Union banky Invesmart

OSTRAVA (7. 3. 2005) – Soud v nizozemském Amsterodamu zamítl návrh na konkurz na společnost Invesmart, který loni v červenci podala zkrachovalá Union banka. Podle rozhodnutí ostravského soudu přitom Invesmart, který se stal většinovým vlastníkem Union banky před více než dvěma lety, je i jejím dlužníkem a má jí vrátit peníze z takzvaných speciálních úvěrů.

Invesmart dluží padlé bance více než tři miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes řekla konkurzní správkyně banky Michaela Huserová. "Soud nezpochybnil pohledávku Union banky, ale přes veškerou vynaloženou snahu se nepodařilo zajistit dalšího věřitele, který by se v Amsterodamu k návrhu na konkurz připojil. Proto bylo rozhodnutí holandského soudu zamítavé," vysvětlila Huserová. Podobně jako v České republice, tak i v Holandsku platí, že podmínkou prohlášení konkurzu je existence více věřitelů.

Invesmart se stal dlužníkem banky v listopadu 2002, kdy převzal právě speciální úvěry, které Union banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal Invesmart akciové podíly Union banky a Union Group. Invesmart převzal takto 21 úvěrů za zhruba 3,3 miliardy korun. Banka pohledávku vymáhala neúspěšně zhruba rok a nakonec podala návrh na konkurz. Invesmart svou dlužnickou pozici neuznává. Podle něj byly úvěry poskytnuty v rozporu s českým právem.

Před podáním návrhu na konkurz v Nizozemsku Huserová zažalovala tři vybrané pohledávky za Invesmartem. "Nyní prvoinstanční tuzemský soud rozhodl, že nárok Union banky vůči Invesmartu je oprávněný a nařídil mu dlužné částky uhradit," dodala správkyně s tím, že zažaluje i ostatní pohledávky za Invesmartem. Úhrada pohledávek by podle ní znamenala podstatné navýšení výnosu z konkurzu ostravské banky.

Union banka, která zkrachovala předloni v květnu, zatím svým zhruba 75.000 věřitelům rozdělila v konkurzu pětinu z 15 miliard uznaných pohledávek. Okolnosti pádu banky šetří i policie.

Zdroj: ČTK