8.3.2005

Banky ušetří na pojištění vkladů

PRAHA (2. 3. 2005) – Tuzemské banky a stavební spořitelny mohou vylepšit své hospodaření. Od letošního roku se jim totiž snižují o polovinu povinné platby do Fondu pojištění vkladů. Jen letos by tak mohly celkem ušetřit až 1,3 miliardy korun.

"Banky a stavební spořitelny měly zaplatit do konce ledna a odhadujeme, že celkem by se odvedená suma za loňský rok měla vyšplhat na 2,6 miliardy korun," sdělila LN Renata Čechová z kanceláře fondu. To je o 1,4 miliardy korun více, než kolik činily odvody v roce 2003. Za loňský rok přitom fond nemohl počítat s příspěvky od poboček zahraničních bank. Ty po vstupu Česka do Evropské unie odvádějí příspěvky do obdobných institucí ve svých mateřských státech.

Hlavní příčinou tak velkého nárůstu byl pád Union banky. Jejím klientům totiž fond vyplatil přes dvanáct miliard korun, ovšem takovou sumu na svých účtech neměl. Musel si proto v roce 2003 půjčit od tuzemských bank – konkrétně ČSOB, České spořitelny a Komerční banky – zhruba tři miliardy korun. Ty měl původně splácet až do příštího roku.

Aby měl fond na úhradu úvěru, došlo k navýšení povinných plateb. Banky totiž odvádějí z pojištěných vkladů svých klientů, jak občanů, tak firem, 0,1 procenta. Stavební spořitelny pak polovinu, tedy 0,05 procenta. Pro loňský rok ale došlo ke zdvojnásobení těchto koeficientů, to znamená 0,2 pro banky a 0,1 procenta pro stavební spořitelny.

Zvýšení povinných plateb přitom mělo platit až do roku 2006. Během konkursního řízení však fond získal ze zkrachovalé banky část peněz, které nárokoval. "Celkem šlo o dvacet procent z celkové pohledávky, kterou máme za Union bankou," upřesnila Čechová. Do konce roku 2004 se tak fondu podařilo uhradit celou půjčku. "Koeficient odvodů se proto pro letošní rok vrací na původní úroveň, protože se fondu podařilo předčasně splatit úvěr kvůli Union bance," dodala Čechová.

Nejvyšší částkou přispívají tradičně velké tuzemské finanční ústavy. "Do fondu jsme společně s Poštovní spořitelnou odvedli v loňském roce 634,1 milionu korun," uvedl mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar. Ještě o něco více poslala na účty fondu Česká spořitelna. "V roce 2004 se jednalo o 731 milionů korun," poznamenala Helena Matuszná z České spořitelny. O rok dříve, kdy nebyly ještě odvody zdvojnásobené, to bylo 354 milionů korun.

V případě menších finančních institucí nejde o tak velké částky. "Loni jsme odvedli 57,6 milionu korun," řekl mluvčí Živnobanky Ivo Polišenský. Například Raiffeisenbank "přispěla" 70 miliony korun.

Zdroj: Lidové noviny