8.3.2005

Stát nekoupí dluh Invesmartu

PRAHA (8. 3. 2005) – Stát odmítl návrh konkursní správkyně zkrachovalé Union banky na odkup dvou mnohamiliardových pohledávek za společnostmi Invesmart a Union Group. Šlo o první pokus o jejich prodej, který má prakticky završit zpeněžování zbylého majetku ostravské banky. Odkup pohledávek státem měl být podle Huserové pojistkou proti případné mezinárodní arbitráži s Invesmartem. V případě prohry by si stát mohl pohledávku proti verdiktu soudu započítat.

"Ministerstva financí nám sdělilo, že v tuto chvíli není arbitráž vedená a o pohledávky proto nemá zájem," řekl mluvčí Union banky v likvidaci Oldřich Babický.

Miliardová hrozba pro stát

Ve hře přitom může být hodně. Už krátce po krachu banky v roce 2003 totiž Invesmart tvrdil, že chce v arbitráži proti českému státu požadovat deset miliard korun za nedostatečnou ochranu investice. V současné době však nelze zjistit, zda Invesmart na přípravách arbitráže pracuje. Jeho šéf Paolo Catalfamo už zhruba měsíc na tento dotaz nereaguje.

Pohledávka za nizozemským Invesmartem, který ovládal Union banku v době jejího krachu, a je současně jejím největším dlužníkem, má nominální hodnotu 3,3 miliardy korun, pohledávka za Union Group 1,26 miliardy korun.

Od rychlého prodeje obou pohledávek však konkursní správkyně neupustila. "Zatím nebyla zvolena forma, ale každopádně o ní rozhodne věřitelský výbor a také Krajský soud v Ostravě. Nejbližší termín jednání věřitelů je koncem dubna," potvrdil Babický.

Obě firmy dluží za takzvané speciální úvěry, které v minulosti poskytla Union banka spřízněným osobám. Na Invesmart je převedli dřívější vlastníci Union banky a Union Group při jeho vstupu do banky. Podle expertů jsou tyto pohledávky prakticky bezcenné, protože Invesmart peníze zřejmě nemá a nic do banky neinvestoval.

Konkurs Union banky však v těchto dnech dospěl do důležitého mezníku. Ostravský soud totiž rozhodl, že Invesmart má vrátit peníze ze speciálních úvěrů. "Soud potvrdil, že Invesmart je dlužníkem Union banky, což tato společnost odmítala s poukazem, že speciální úvěry byly poskytnuty v rozporu s českým právem a neměly být na ni převedeny," řekl Babický.

Rozhodnutí soudu se vztahuje na tři vybrané úvěry, konkursní správkyně je připravena zažalovat i zbývající.

Zamítnutý konkurs

Huserová naopak neuspěla s návrhem na konkurs Invesmartu v Nizozemsku. "Nepodařilo se zajistit dalšího věřitele, který by se v Amsterodamu k návrhu na konkurs připojil," uvedla Huserová. Podmínkou prohlášení konkursu je existence více věřitelů.

V konkursu Union banky toho na prodej už moc nezbývá. Kromě dvou pohledávek jde o část inventáře bývalé banky. I tento majetek chce ale správkyně letos zpeněžit. Dosud konkurs vydělal zhruba 6 miliard korun.

Správkyně zhruba 75 tisícům věřitelům vyplatila už pětinu z 15 miliard uznaných pohledávek, zhruba stejnou část plánuje mezi ně ještě rozdělit.

Zdroj: Hospodářské noviny