4.4.2005

Podniky se soudí s katastry

PRAHA (4. 4. 2005) – Konkursní správkyně Union banky Michaela Huserová zvažuje stížnost na práci katastrálních úřadů. Ty totiž pracují velmi pomalu a většina jejích žádostí o zápis změny zástavního věřitele nebyla dosud vyřízena – a to bez ohledu na termíny, které stanoví zákon.

Případ Union banky v likvidaci tak ukazuje, že katastrální úřady svou pomalou reakcí často komplikují firmám život. "Není dobré, když státní orgán nedodržuje zákon a lhůty ignoruje. Za těchto okolností zvažujeme stížnost," řekla Huserová, kterou noví vlastníci pohledávek žádají o součinnost.

Vloni v létě prodala Union banka v několika balících pohledávky za podnikateli a za drobnými klienty. Novým vlastníkům předala veškerou dokumentaci a ti už v průběhu srpna žádali katastrální úřady o zápis změny zástavního věřitele. "Pohledávky už nejsou v majetku Union banky a je logické, že zajišťovací instrumenty musí prodejem pohledávky přejít na nabyvatele," uvedla Huserová. Proces však postupuje velice pomalu – ze 608 žádostí na změnu zástavního věřitele jich bylo v březnu vyřízeno pouze 147. Obdobné problémy mají i jiné firmy.

"Jednání s katastrálním úřadem pro naše developerské projekty bohužel téměř vždy provázejí průtahy. Jako by pro úředníky neplatily žádné termíny a lhůty. Obávám se však, že diskutabilní není jen rychlost práce úředníků, ale i její kvalita," říká Luděk Pfeifer z developerské společnosti Triton.

Kolik zpožděných řízení mají nyní katastrální úřady na svědomí, nelze přesně spočítat; zřejmě jsou jich tisíce. Průměrné lhůty na katastrálních úřadech se sice krátí a na většině míst republiky se vejdou do zákonem předepsané tříměsíční lhůty, přesto je práce katastrů pomalá. Proto se někteří podnikatelé obracejí na soudy a žádají po Českém úřadu zeměměřickém a katastrálním náhrady škody. To potvrzuje i Jarmila Daňková, právnička úřadu. "Zatím proběhly soudy s několika firmami a jednotlivci. Zdaleka ne všem, kdo si stěžují, dá soud za pravdu," říká Daňková.

Nejhorší situace stále přetrvává v Praze. Nyní je tam průměrná doba na vyřízení vkladu čtyři a půl měsíce. Pouze třetina provedených vkladů je vyřízena v zákonné lhůtě. Zástupci katastrů se hájí jednak vysokým meziročním přírůstkem žádostí na vklady a zápisy změn, jednak tím, že řada lidí podává na katastr neúplné žádosti, které je nutné doplnit.

Zdroj: Hospodářské noviny