11.4.2005

Správkyně Union banky uznala další pohledávky

OSTRAVA (11. 4. 2005) – Konkurzní správkyně Union banky (UB) uznala na čtvrtém přezkumném jednání 15 pohledávek za 136.000 korun ze 37 pohledávek, jejichž souhrnná suma činila 224 milionů korun. Věřitelé s uznanými pohledávkami dostanou v příštích týdnech 20 procent v částečném rozvrhu, který banka zahájila před koncem loňského roku. ČTK to dnes řekl mluvčí banky Oldřich Babický.

Čtvrté přezkumné jednání UB se uskutečnilo minulý týden u ostravského krajského soudu, chystá se páté. Union banka zkrachovala v květnu před dvěma lety. Drtivá většina pohledávek byla přezkoumána v loňském roce, kdy třemi přezkumnými jednáními prošlo 74.946 pohledávek v objemu 19,003 miliardy korun. Správkyně uznala pohledávky za 15,141 miliardy korun a částečně nebo zcela popřela pohledávky v objemu 3,854 miliardy korun.

V částečném rozvrhu bylo věřitelům s uznanými pohledávkami vyplaceno 3,02 miliardy korun. Čtvrtý přezkum se podle Babického uskutečnil proto, že pohledávkám v předchozích jednáních chyběla potřebná dokumentace. "Na přezkumu se tak objevily například ty případy, kdy dědicové sice v řádném termínu přihlásili pohledávku, ale až nyní měli k dispozici doklady o ukončeném dědickém řízení," vysvětlila správkyně Michaela Huserová. Podle ní se kvůli dědicům uskuteční páté přezkumné jednání, a to zřejmě v srpnu nebo září.

UB zbylo na účtech ještě zhruba tři miliardy korun, které získala z prodeje konkurzní podstaty. Správkyně slibuje, že věřitelé dostanou ještě 14 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos na úrovni 34 procent je nadprůměrný a řadí konkurz Union banky k nejúspěšnějším v Česku. Průměrná výtěžnost konkurzů v tuzemsku se pohybuje okolo pěti procent.

V době prohlášení konkurzu měla Union banka zhruba 125.000 klientů, kteří dostali z Fondu pojištění vkladů vyplaceno 90 procent svých vkladů, nejvýše ale necelých 800.000 korun. Rozdíl mezi výplatou a výší uvízlého vkladu si mohli přihlásit u soudu jako svoji pohledávku za konkurzní podstatou. Termín pro tento krok byl do 8. dubna 2004. Tuto možnost využilo necelých 75.000 věřitelů. Bývalí klienti, kteří svoji pohledávku v řádném termínu nepřihlásili, ztratili na výplatu nárok.

Zdroj: ČTK