23.5.2005

Union Banka vytěžila z dražby uměleckých děl 1,23 milionu korun

OSTRAVA (19. 5. 2005) – Zkrachovalá Union Banka vydražila na dnešní dražbě 64 uměleckých předmětů, za které získala pro své věřitele celkem 1,23 milionu korun. Do dražby bylo zařazeno 83 obrazů, plastik, soch či starožitností v souhrnné vyvolávací ceně 1,5 milionu korun. Devatenáct předmětů s celkovou vyvolávací cenou 270.000 korun se tedy vydražit nepodařilo, řekl ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

Šlo v pořadí o třetí dražbu uměleckých předmětů z majetku zkrachovalého ostravského bankovního domu. Na předchozích dvou dražbách banka vydělala dohromady přes pět milionů korun. Mezi 19 uměleckými předměty, které dnes nenašly majitele, byla například státní kulturní památka obraz Obrácení sv. Pavla na křesťanskou víru. Naopak se podařilo zpeněžit předmět s nejvyšší vyvolávací cenou, plastiku Levhart s křídly od Michaela Gabriela, a to za vyvolávací cenu 150.000 korun, a obraz Alej od neurčeného autora. Jeho vyvolávací cena byla 100.000 a konečná 149.000 korun.

Obraz Alej byl už na první dražbě loni v březnu vydražen za půl milionu korun, vydražitel jej však vrátil, protože se ukázalo, že autorem díla není Antonín Slavíček, jak bylo původně uvedeno. V následující dražbě o obraz nikdo neprojevil zájem. Za vyvolávací cenu 100.000 byl dále prodán obraz Zima v lese od Adolfa Kaufmanna, což byla třetí nejvyšší cena. Kaufmannův obraz se neúspěšně nabízel na dražbě banky loni v listopadu.

„Největší souboje dražitelé svedli o několik obrazů MikolášeAxmana, kde se cena jednoho obrazu dostala licitací z 2000 na 10.400 korun," uvedl Babický. Do dnešní dražby byla zařazena i umělecká díla, která se neprodala ve dvou předchozích dražbách. Vyvolávací cena u většiny dražených předmětů byla snížena na polovinu znaleckého odhadu.

Jakým způsobem budou zpeněženy zbylé umělecké předměty v majetku banky, zatím konkurzní správkyně nerozhodla. Union Banka zkrachovala v květnu 2003. Uvízly v ní vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu šest miliard korun. Ze třech miliard korun věřitelům vyplácí 20 procent jejich uznaných pohledávek.

Zdroj: ČTK