7.6.2005

Aukce přinesly opět miliónové částky

PRAHA (1. 6. 2005) – Z tuzemských květnových aukcí se zrodil druhý nejdražší obraz letošní jarní sezóny, když síň Meissner-Neumann našla kupce pro plátno ruského malíře K. A. Korovina Noční Paříž za 4,75 miliónu korun. O den dříve se mohli v pražské síni Dorotheum radovat z toho, že se stali držiteli autorského rekordu. Kremličkův krásný akt Po koupeli z americké sbírky Fredericka M. Ehrmanna, který v jejich aukci změnil majitele za tři milióny korun (vyvolával se za 800 tisíc), se totiž stal nejdráže prodaným dílem Rudolfa Kremličky v historii tuzemských aukcí.

Nejdráže prodaný obraz jarní sezóny se však letos »urodil« už v březnu, když v síni Pictura našli kupce, ochotného zaplatit za Portrét Zuzky Zgurišky od Josefa Šímy 5,8 miliónu korun. Pěkného výsledku dosáhla už v polovině května síň 1. Art Consulting Brno, když nový majitel vytáhl cenu Čapkova plátna Koupání z roku 1924 na 1,4 miliónu korun.

Tentýž den se konala aukce starožitností a designu, pořádaná moravskou síní Sýpka. Celkem 138 tisíc korun v ní zaplatil sběratel za soubor secesního nábytku, připsaného vynikajícímu vídeňskému architektu J. M. Olbrichovi, a vyrobeného kolem roku 1910 ve Vídni. Velká jména designu táhnou, tím spíš, jsou-li, jako v případě Olbrichově, spojena se zdejším regionem.

Svou pověst síně, která s úspěchem přináší na český trh díla zahraničních autorů první poloviny 20. století, v květnu potvrdil pražský dům Meissner-Neumann. K nejúspěšnějším položkám v jejich aukci patřil dvoustranný obraz rakouského malíře Maxe Oppenheimera Dvojice u okna a Matka a dítě, vydražený za 750 tisíc korun. Už loni se v této síni prodal jeho obraz Na divanu za 1,2 miliónu. Korovinův noční pohled na Paříž za 4,75 miliónu je dosud nejdražším obrazem tohoto vyhledávaného mistra pařížských pouličních scén v tuzemských aukcích.

Důkazem, že kvalitní dílo si sběratelé najdou i v kolekcích, nabízených mimo metropoli, byla sobotní aukce brněnského Aukčního domu Zezula. Když tam ohlásili dražbu jednoho z nejkrásnějších zátiší českého barokního umělce Jana Vojtěcha Angermayera, Zátiší s květinami a kanárkem, vyletěla jeho cena z počátečních 1,95 miliónu na 2,25 miliónu korun. To je zatím nejvyšší cena, jakou v aukcích tohoto domu dosáhli.

Na neúspěch si nemohou stěžovat ani pořadatelé poslední ze série aukcí uměleckých předmětů z majetku likvidované Union banky. Z 83 obrazů, plastik a starožitností se jich vrátilo neprodaných jen devatenáct. Celkem si může správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová připsat k dobru dalších 1,23 miliónu korun.

Zdroj: Hospodářské noviny