17.6.2005

Union banka zažalovala pohledávky za velkým dlužníkem

Po marných pokusech vymoci pohledávky za společností Sigma Group standardním způsobem, který byl uplatňován vůči všem dlužníkům, se správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová rozhodla tyto pohledávky zažalovat a procesně je vymáhat. Znamená to, že o oprávněnosti nároku Union banky rozhodne soud.

Sigma Group je po společnostech Invesmart a Union Group, které převzaly tzv. speciální úvěry a staly se tak největšími dlužníky, v pořadí dalším významným dlužníkem Union banky v řádech desítek miliónů korun. Sigma Group se před prohlášením konkursu pokusila uhradit některé své závazky prostřednictvím zápočtů, ale dva ze třech byly na základě provedených právních analýz konkursní správkyní zamítnuty. Dlužník však na svých zápočtech trval a podal proto vylučovací žalobu, což byl důvod, proč nebyly tyto pohledávky zařazeny do balíků ostatních pohledávek prodávaných loni v létě.

„Komunikace s dlužníkem byla od prohlášení konkursu velice obtížná a tento stav trvá i dnes. Sigma Group nevyužila ani možnosti odpuštění sankcí při zaplacení jistiny a úroků, což umožňovala metodika schválená věřitelským výborem a soudem, kdy řada dlužníků tento postup využila a svůj závazek uhradila,“ uvedla Huserová. Union banka nemůže akceptovat ani poslední návrhy dlužníka na řešení situace, který se mimo jiné dožaduje odpuštění části dluhu. Konkursní správkyně trvá na tom, aby Sigma Group uhradila celý závazek ve prospěch věřitelů Union banky, který je po splatnosti již více než 22 měsíců.

Komunikace s dlužníkem po dobu trvání konkursu byla a je cestou příslibů a jejich odvolávání, termínů schůzek a jejich odvolávání a návrhů, jež ze strany správkyně nemohou být akceptovány, protože by poškodily konkursní věřitele. Pokračovat dál tímto stylem postrádá smysl. „Vzhledem k těmto zkušenostem se velmi těžko dá předpokládat vyřešení úhrady závazků vzájemnou dohodou. To je důvod, proč jsme zažalovali pohledávky za společností Sigma Group a vyčkáme rozhodnutí nezávislého soudu,“ dodala Huserová.