28.6.2005

Union banka žaluje zbývající pohledávky za Invesmartem

Správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová zažalovala zbývající pohledávky za Invesmartem. Je to další krok ve snaze vymoci pohledávky ze tímto největším dlužníkem, jehož závazek je 3,39 miliardy korun. Pohledávky jsou vedeny jako dlouhodobě nehrazené a rizikové.

Union banka již zažalovala loni v létě některé vybrané pohledávky za Invesmartem, aby soud rozhodl, zda je nárok zkrachovalé banky oprávněný. Prvoinstanční soud dal začátkem letošního roku Union bance za pravdu a nařídil Invesmartu závazek uhradit.

Konkursní tým se snažil vymoci pohledávky od prohlášení konkursu standardními způsoby jako v případě jiných dlužníků, všechny pokusy však selhaly. Ze sídla Invesmartu v Holandsku se během konkursu vracely některé výzvy k úhradě zpět, dokonce výzvu k úhradě nebylo možné předat ani osobně. „Vyústěním tohoto stavu proto bylo zažalování vybraných pohledávek a podání návrhu na konkurs Invesmartu loni v červenci,“ dodala správkyně konkursní podstaty. Nyní tedy postup vůči největšímu dlužníkovi pokračuje zažalováním všech zbývajících pohledávek.

Invesmart se stal – spolu s Union Group – dlužníkem Union banky poté, kdy v listopadu 2002 převzal tzv. speciální úvěry, které banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal Invesmart akciové podíly Union banky a Union Group. Podobně Union Group získal podíl v Union bance. Invesmart nikdy svoji pozici dlužníka neuznal, podle jeho názoru byly speciální úvěry poskytnuty v rozporu s českým právem.