7.8.2005

Zástupce věřitelky se musí omluvit za lži o konkurzu Union banky

OSTRAVA (27. 7. 2005) – Roman Světlý, který zastupuje věřitelku Union banky (UB) s pohledávkou 714 korun, se musí omluvit správkyni konkurzní podstaty (SKP) Michaele Huserové a věřitelům za lži o průběhu konkurzu. O červnovém rozhodnutí ostravského krajského soudu dnes ČTK informoval mluvčí banky Oldřich Babický. Vyjádření Světlého se ČTK nepodařilo získat.

Světlý oslovil část věřitelů dopisem s podle soudu nepravdivými údaji o průběhu konkurzního řízení. "Dopisy byly zaslány na hlavičkovém papíře Komory ekonomických a právních specialistů, ta však nemá právo zastupovat žádného věřitele. Světlý v dopisech požadoval odvolání SKP a nabádal věřitele, aby se připojili k žalobě na vymáhání údajné stamiliónové škody po SKP a věřitelském výboru," doplnil Babický.

Union banka má kolem 75.000 věřitelů, podle Babického jsou s průběhem konkurzního řízení spokojeni. "Nikdo další nepostupuje způsobem notorického stěžovatele," řekl mluvčí. Naopak Světlý už podal několik žádostí o odvolání konkurzní správkyně. "Navrhoval to například v létě 2004. Když jsem mu to zamítl, tak se odvolal," řekl před časem ČTK místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut.

Vykonstruovaná obvinění SKP brzdí podle Babického průběh jinak rychlého konkurzu. Věřitelé UB s uznanými pohledávkami dostali po roce a půl od prohlášení konkurzu 20 procent svých pohledávek, po skončení konkurzu dostanou ještě dalších asi 14 procent. V Česku je přitom běžný výnos mezi třemi až pěti procenty. Union banka zkrachovala v květnu 2003. Uvízly v ní vklady75.000 střadatelů.

Zdroj: