8.8.2005

Union banka do dnešního dne rozdělila věřitelům přes 3 mld. Kč

OSTRAVA (2. 8. 2005) – Union banka (UB) vyplatila do dnešního dne svým oprávněným věřitelům 3,02 miliardy korun. Nyní dokončuje výplaty 20 procent uznaných pohledávek věřitelů v rámci takzvaného částečného rozvrhu, který umožňuje vracet peníze věřitelům před uzavřením celého konkurzu. ČTK to řekl mluvčí banky Oldřich Babický.

Union banka začala peníze věřitelům vracet dva dny před koncem loňského roku. V této vlně výplat se podařilo doručit většinu peněz. "Konkrétně třeba u poštovních poukázek, kde se vyplácel nárok od 20 korun do 50.000 korun, to bylo 97 procent," řekl Babický.

Nyní banka dokončuje úhrady, které původně nemohla doručit kvůli nesprávným údajům ze strany věřitelů. Postupně také odesílá výplaty dědicům, kteří do UB posílají usnesení o ukončení dědického řízení.

Třemi přezkumnými jednáními prošlo téměř 75.000 pohledávek v celkovém objemu 19,003 miliardy korun. Správkyně konkurzní podstaty Michaela Huserová uznala pohledávky ve výši 15,141 miliardy korun. Asi 120 věřitelů, kterým byla pohledávka popřena, se obrátilo na soud a takzvanými incidenčními žalobami se domáhají svého nároku. "Pokud soud posoudí pohledávku jako opodstatněnou, Union banka ji dodatečně rovněž uhradí," doplnil Babický. Proto musí vkonkurzní podstatě zůstat rezerva na případné další výplaty. Po částečném rozvrhu zůstávají na účtech banky tři miliardy korun.

Průběh konkurzního řízení UB je podle Babického rychlý a s nadprůměrným výnosem. "Jen výplata z částečného rozvrhu ve výši 20 procent je vysoko nad průměrem výnosu z konkurzů v Česku, který se pohybuje mezi třemi a pěti procenty," dodal mluvčí.

Celkově se odhaduje výnos z konkurzu Union banky na zhruba 34 procent.

Zdroj: ČTK