8.8.2005

Union banka dokončuje výplatu věřitelů z částečného rozvrhu

OSTRAVA (2. 8. 2005) – Celkem 3,02 miliardy korun rozdělila do dnešního dne Union banka mezi své oprávněné věřitele. Banka v konkursu postupně dokončuje výplaty 20 procent uznaných pohledávek v rámci tzv. částečného rozvrhu, který umožňuje vracet peníze věřitelům dříve, než uzavře celé konkursní řízení.

Nyní Union banka dokončuje úhrady, které původně nebylo možné doručit kvůli nesprávným údajům ze strany věřitelů. Banka v tuto chvíli, v intervalu jedenkrát za měsíc, vyplácí věřitele, kteří doplnili údaje, tedy například sdělili svou novou adresu a je jim možné peníze již bez potíží doručit. Postupně také do UB docházejí od oprávněných dědiců usnesení o ukončení dědického řízení. Rovněž jim jsou pak výplaty doručovány.

Union banka začala peníze věřitelům vracet dva dny před koncem loňského roku. V této vlně výplat se podařilo doručit většinu peněz. Konkrétně třeba u poštovních poukázek, kde se vyplácel nárok od 20 korun do 50 tisíc korun, to bylo dokonce 97 procent.

Třemi přezkumnými jednáními prošlo 74 946 pohledávek v celkovém objemu 19,003 miliardy korun. Správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová uznala pohledávky ve výši 15,141 miliardy korun a částečně nebo zcela popřela pohledávky v objemu 3,854 miliardy korun. Část věřitelů, kterým byla pohledávka popřena, se obrátila na soud a tzv. incidenčními žalobami (zhruba 120 žalob) se domáhá takto svého nároku. Pokud soud posoudí pohledávku jako opodstatněnou, Union banka ji dodatečně rovněž uhradí. Proto musí v konkursní podstatě zůstat dostatečná rezerva na případné výplaty i těchto pohledávek. Po částečném rozvrhu zůstávají na účtech banky 3 miliardy korun.

Průběh konkursního řízení Union banky je rychlý a s nadprůměrným výnosem. Jen výplata z částečného rozvrhu ve výši 20 procent je vysoko nad průměrem výnosu z konkursů v ČR, který je 3 až 5 procent. Věřitelé dostali první peníze již rok a půl po prohlášení konkursu, což se rovněž vymyká průběhům konkursních řízení v ČR. Celkově se odhaduje výnos z konkursu Union banky na zhruba 34 procent.