10.8.2005

Správkyně vyhrála

OSTRAVA/PRAHA (1. 8. 2005) – Romanu Světlému, který zastupuje jednu věřitelku Union banky s pohledávkou 714 korun, nařídil soud, aby se omluvil správkyni konkursní podstaty Union banky Michaele Huserové a věřitelům, jež oslovil dopisem s nepravdivými údaji o průběhu konkursního řízení.

Dopisy byly zaslány na hlavičkovém papíře Komory ekonomických a právních specialistů (KEPS), a to opakovaně a Světlý v nich požadoval odvolání Huserové. Právníci jsou toho názoru, že dopisy obsahovaly zavádějící nepravdivá tvrzení o průběhu konkursu uvádějící věřitele v omyl. V jednom z nich dokonce Světlý nabádal věřitele, aby se připojili k žalobě na vymáhání stamiliónové škody po Huserové věřitelském výboru.

V souvislosti s rozeslanými dopisy na hlavičkovém papíře KEPS podala správkyně konkursní podstaty dvě trestní oznámení a rovněž žalobu na ochranu osobnosti. Jejím výsledkem je nyní to, že Světlý se musí omluvit za svůj postup a za svá nepravdivá tvrzení. Kromě správkyně náleží omluva i osloveným věřitelům. Kauza však dosud není uzavřena. Světlý totiž k soudem nařízené omluvě přistoupil tak, že zaslal nepodepsanou omluvu, což není dostatečným naplněním rozhodnutí soudu, a Huserová žádá o nápravu.

Zdroj: EURO