15.8.2005

Union banka prodává miliardové pohledávky

OSTRAVA (10. 8. 2005) – Bezmála pětasedmdesát tisíc věřitelů zkrachovalé Union banky (UB), kterým již koncem minulého roku finanční ústav vyplatil dvacet procent jejich pohledávek, má naději, že dostanou ještě další část svých peněz. Podle mluvčího konkursní správy banky Oldřicha Babického by mohlo jít ještě o čtrnáct procent. Než však dostanou další peníze, potrvá to velmi pravděpodobně delší dobu. Správkyně konkursní podstaty UB Michaela Huserová v úterý před novináři uvedla, že nyní probíhají výběrová řízení na prodej pohledávek za největším dlužníkem banky, italskou společností Invesmart, a Union Group. Podle konkursní správkyně celkový závazek Invesmartu činí 3,39 miliardy korun, pohledávka za Union Group přesahuje 1 miliardu.

Huserová informovala, že právní moci už nabylo rozhodnutí soudu o tom, že Invesmart je dlužníkem Union banky a má jí uhradit 670 miliónů korun. Invesmart ale podle Huserové nikdy svou pozici dlužníka neuznal. „Bohužel Invesmart se jeví jako společnost, která nebude mít na úhradu svých závazků a nemá dnes ani majetek, na který by mohla být uvalena exekuce, takže zřejmě nezbude nic jiného než pohledávky prodat,“ vysvětlila. Ještě před rozhodnutím o prodeji pohledávek za Invesmartem a Union Group Huserová zažalovala i zbývající pohledávky za italskou společností.

Do výběrového řízení na prodej pohledávek za Invesmartem se přihlásili tři zájemci, o odkoupení pohledávek za Union Group mají zájem dva subjekty. „Termín pro předložení nabídek je 26. srpna. Na vyhodnocení bude dohlížet věřitelský výbor na jednání 29. srpna. Vyhodnotí nejlepší nabídku a rozhodne, zda ji přijme jako dostatečnou,“ řekla Huserová s tím, že rozhodujícím kritériem bude nabídnutá cena. „Při optimálním průběhu by mohly být peníze za prodej pohledávek za Invesmartem a Union Group na účtu UB do konce září,“ sdělil Babický.

Kdy se však bývalí klienti UB, jimž zkrachovalý ústav koncem minulého roku rozdělil celkem 3,02 miliardy korun, dočkají výplaty další části svých peněz, Huserová zatím nedokázala odhadnout. Téměř 75 tisíc věřitelů má vůči bance uznané pohledávky v celkovém objemu 15,1 mld. korun, přičemž přihlášeny byly pohledávky za 19 miliard. Část věřitelů, jejichž pohledávky konkursní správkyně popřela, se obrátila na soud a tzv. incidenčními žalobami se domáhají svého nároku „Pokud soud posoudí pohledávku jako opodstatněnou, UB ji dodatečně rovněž uhradí,“ uvedl Babický. Proto musí podle něj v konkursní podstatě zůstat dostatečná rezerva i na výplaty těchto pohledávek. Další část peněz věřitelům tak bude moci UB vyplatit až po konečném rozhodnutí soudu o těchto pohledávkách.

Zdroj: PRÁVO