15.8.2005

Huserová: Mé odvolání z konkurzu UB zpochybňují nezávislé posudky

OSTRAVA (11. 8. 2005) – Odvolání správkyně konkurzní podstaty Union banky (UB) Michaely Huserové podle ní zpochybňují čtyři na sobě nezávislé právní názory. Nechala si je vypracovat u čtyř advokátních kanceláří poté, co se ve středu dozvěděla rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci o svém odvolání. Huserová to dnes řekla ČTK. Podle ní jsou známy případy, v nichž soudy ve stejné věci rozhodly jinak. Například Nejvyšší soud při řešení stejného postupu konkurzu dospěl k jinému názoru než nyní vrchní soud, uvedla Huserová. Chce proto podat dovolání k Nejvyššímu soudu a rovněž ústavní stížnost.

Vrchní soud v Olomouci odvolal Huserovou podle svého usnesení proto, že zpeněžovala majetek, který nebyl zapsán do soupisu konkurzní podstaty založeného v konkurzním spise. Tímto způsobem prodávala Huserová vybavení celních pracovišť, mobilní telefony, ale i pohledávky za některými firmami. Správkyně o prodejích informovala věřitelský výbor a konkurzní soud, chybou ale podle Vrchního soudu bylo to, že prodávané věci nebyly zapsány v seznamu konkurzní podstaty.

"Rozhodnutí vrchního soudu nemá oporu v zákoně. Ten totiž výslovně neukládá správcům založit soupis majetku do konkurzního spisu," řekl ČTK mluvčí UB Oldřich Babický. Soupis podle něj existoval, jen nebyl založen v konkurzním spise. "Nebyl tedy prodáván žádný majetek nezapsaný v soupise. Na veškeré prodeje bylo vždy vydáno usnesení krajského soudu a souhlas věřitelského výboru.

Soudce ostravského krajského soudu Rostislav Krhut, který na konkurz Union banky dohlíží, je s prací Huserové v Union bance spokojen. "K prodeji majetku nezapsaného na seznamu docházelo v době, kdy správkyně tento seznam ještě dopracovávala. Tehdy nebylo vhodné s prodeji otálet. O prodejích jsem věděl jak já, tak věřitelský výbor. Rozhodnutí vrchního soudu ovšem budu respektovat," řekl ve středu serveru iDnes Krhut. Krajský soud odhaduje, že by nového správce konkurzní podstaty v Union bance mohl jmenovat zhruba do dvou týdnů. Do té doby bude funkci vykonávat dosavadní správkyně Huserová.

Vrchní soud o odvolání Huserové rozhodl na základě žaloby Romana Světlého, který zastupuje jednu z klientek banky. Světlý měl vůči práci Huserové také celou řadu dalších výhrad, které ale jak krajský, tak vrchní soud považují za neodůvodněné. Správkyně dokonce nedávno vyhrála u Krajského soudu v Ostravě proti Světlému soudní spor na ochranu osobnosti, takže se jí Světlý musí omluvit.

Konkurz Union banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem v Česku. Banka už vyplatila 75.000 klientům 20 procent jejich pohledávek, a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun. Výnos z konkurzu by měl být podle předběžných odhadů asi 34 procent, průměrný výnos z konkurzů v Česku je tři až pět procent.

Zdroj: ČTK