15.8.2005

Konkursní správkyně Union banky odvolána

OSTRAVA (12. 8. 2005) – Vrchní soud v Olomouci odvolal správkyni konkursní podstaty zkrachovalé Union banky Michaelu Huserovou. Právu to ve čtvrtek řekl mluvčí olomouckého Vrchního soudu Petr Angyalossy. Dodal, že důvodem rozhodnutí soudu bylo to, že Huserová porušila své povinnosti správkyně konkursní podstaty, když zpeněžovala majetek, který ještě nebyl zapsán do soupisu konkursní podstaty, založeného v konkursním spise. „Lze zpeněžit jen majetek, který je v seznamu založeném ve spise. S majetkem, který tam zapsán není, ze zákona nesmí nakládat,“ dodal s tím, že „je to v podstatě pochybení formální“.

Pro konkursní správkyni bylo rozhodnutí vrchního soudu překvapivé a nesouhlasí s ním. Huserová uvedla, že ve svém postupu při vedení konkursu nespatřuje pochybení a proti rozhodnutí olomouckého Vrchního soudu podá dovolání k Nejvyššímu soudu a rovněž ústavní stížnost. „Proti usnesení vrchního soudu v tuto chvíli stojí právní názor čtyř na sobě nezávislých advokátních kanceláří. Jsou známé i precedenty,“ řekla. Podle ní totiž Nejvyšší soud již ve shodné věci v případě jiného konkursu jednal a ve svém nálezu dospěl k opačnému stanovisku, než nyní vrchní soud.

Tiskový mluvčí konkursní správy Union banky Oldřich Babický uvedl, že rozhodnutí vrchního soudu nemá oporu v zákoně. „Zákon o konkursu a vyrovnání totiž výslovně neukládá konkursním správcům založit soupis majetku do konkursního spisu,“ řekl Právu. Dodal, že na veškeré prodeje majetku z Union banky bylo vždy nejprve vydáno usnesení krajského soudu a správkyně konkursní podstaty neprodávala nic bez předchozího souhlasu věřitelského výboru.

S výrokem ani s odůvodněním usnesení Vrchního soudu v Olomouci se neztotožňuje předseda věřitelského výboru Richard Tománek. „Je jí kladeno za vinu údajné pochybení, které podle mého názoru nemělo a nemá žádný vliv na průběh konkursu. Naopak její práci hodnotím jako příkladnou a precizní,“ dodal s tím, že jej rozhodnutí olomouckého vrchního soudu překvapilo.

O odvolání Huserové soud rozhodl na základě žaloby Romana Světlého, který zastupuje jednu věřitelku Union banky s pohledávkou 714 korun. Světlý měl už dříve k práci Huserové výhrady a požadoval její výměnu. Huserová na něj podala opakovaně trestní oznámení a také žalobu na ochranu osobnosti. V té už padlo pravomocné rozhodnutí, podle něhož se Světlý musí Huserové omluvit.

Soudce ostravského krajského soudu Rostislav Krhut, který na konkurs Union banky dohlíží, byl podle informací ČTK s dosavadní prací Huserové v Union bance spokojen. „K prodeji majetku nezapsaného na seznamu docházelo v době, kdy správkyně tento seznam ještě dopracovávala. Tehdy nebylo vhodné s prodeji otálet. O prodejích jsem věděl jak já, tak věřitelský výbor. Rozhodnutí vrchního soudu ovšem budu respektovat,“ dodal Krhuta. Soudce odhaduje, že nového správce konkursní podstaty v Union bance jmenuje zhruba do dvou týdnů. Do té doby bude funkci vykonávat dosavadní správkyně Huserová.

Union banka má na 75 tisíc věřitelů, některé s pohledávkami v řádech až sta miliónů korun či miliard korun, a podle Babického si kromě Světlého nikdo z věřitelů nestěžuje. Mezi své oprávněné věřitele Union banka už dva roky po prohlášení konkursu rozdělila celkem 3,02 miliardy korun, tedy dvacet procent výše jejich pohledávek. Podle Babického by výnos konkursu měl být až 34 procent, přičemž průměrný v Česku je tři až pět procent.

Zdroj: PRÁVO