15.8.2005

Správkyně Union banky se brání

OSTRAVA (13. 8. 2005) – Michaela Huserová, konkursní správkyně Union banky v likvidaci, kterou Vrchní soud v Olomouci odvolal z funkce, se bude bránit. Tvrdí, že její odvolání nemá žádný právní podklad. Hodlá podat ústavní stížnost a dovolání k Ústavnímu soudu. Zároveň však dodává: konkurs Union banky dále běží, věřitelé nemusejí mít obavy. Huserová totiž i přes odvolání zůstává ve funkci až do doby, než bude jmenován nový konkurzní správce Union banky.

„Chladnou mne celá situace nenechává, trpí má profesní čest,“ stěžuje si odvolaná správkyně. Podle Vrchního soud v Olomouci je důvodem jejího odvolání to, že prodávala i majetek, který nebyl zapsán do konkursního spisu. „Veškerý majetek banky se podával se souhlasem věřitelského výboru i konkursního soudu,“ tvrdí ale Huserová a dodává, že podle jejího názoru i posudků čtyř advokátních kanceláří, které si nechala narychlo zpracovat, postupovala správně.

Huserová tvrdí, že za jejím odvoláním stojí jediný muž, který u Union banky zastupuje klientku se zhruba sedmisetkorunovou pohledávkou. Tím je Roman Světlý, který na správkyni již poslal mnoho stížností a zhruba desetkrát už žádal její odvolání. Sama Huserová podala na Světlého žalobu na ochranu osobnosti kvůli jeho výrokům na její adresu. Soud dal Huserové zapravdu a nařídil Světlému, aby se Huserové omluvil. To udělal Světlý jen na půl. Nepodepsaným několikařádkovým dopisem psaným na počítači se Světlý Huserové omlouvá za výrazy ve svých textech, kde informoval například o tom, že si někteří lidé udělali z konkursu Union banky velmi dobré korýtko.

Romana Světlého se včera LN nepodařilo kontaktovat. Podle mluvčího Union banky Oldřicha Babického je Světlý uveden v seznamu konkursních správců. „Odměna za tuto práci není tak nezajímavá,“ naznačila včera správkyně Huserová, že za jejím odvoláním mohl stát i zájem Světlého o její místo. „O jeho motivech můžeme jen spekulovat,“ prohlásil Babický.

Sám Světlý například na webových stránkách Lidových novin komentoval jmenování Huserové. „Co přesně vedlo soudce k rozhodnutí o jmenování právě této správkyně?“ ptal se Světlý.

Zdroj: Lidové noviny