15.8.2005

Policie prověřuje konkurz na Union banku už delší dobu

OSTRAVA (13. 8. 2005) – Kriminalisté z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality prověřují konkurz na Union banku. Nemá to ale nic společného s odvoláním správkyně konkurzní podstaty Michaely Huserové, protože kriminalisté konkurz prověřují do února 2004. Uvedl to včera státní zástupce Alexandr Dadam.

Kriminalisté se začali zabývat konkurzem Union banky na základě trestního oznámení, jehož autora odmítl Dadam sdělit. „Prověřování je v závěrečné fázi,“ uvedl včera Dadam. Kriminalisté podle něj budou na případu pracovat zhruba ještě dva měsíce.

Správkyni konkurzní podstaty Union banky Michaelu Huserovou odvolal Vrchní soud v Olomouci z její funkce již v polovině července. Krajský soud v Ostravě zveřejnil toto rozhodnutí na úřední desce až tento týden v úterý. Huserová zůstane v čele banky do okamžiku, než Krajský soud v Ostravě jmenuje jejího nástupce. To může být podle soudce Rostislava Krhuta, který na konkurz Union banky dohlíží, do konce srpna.

Vrchní soud v Olomouci se začal zabývat odvoláním Michaely Huserové na základě podnětu Romana Světlého, který zastupuje věřitelku Lenku Urbánkovou s pohledávkou v hodnotě 714 korun. „Světlý se na Michaelu Huserovou nikdy neobrátil se stížností nebo podnětem ke zhruba sedmisetkorunové pohledávce klientky paní Urbánkové a motiv jeho jednání tak není jasný,“ uvedl mluvčí Union banky Oldřich Babický.

Huserová podle soudu porušila své povinnosti správce v tom, že založila úplný soupis konkurzní podstaty do spisu až poté, kdy byl konkurz na Union banku vyhlášen, a že zpeněžovala majetek, který nebyl zapsán do soupisu konkurzní podstaty, založeného v konkurzním spise.

Huserová se hájí tím, že jí zákon výslovně neukládá založit soupis konkurzní podstaty do spisu a nestanovuje ani žádný termín, ani podobu soupisu. „Proti usnesení Vrchního soudu v tuto chvíli stojí právní názor čtyř na sobě nezávislých advokátních kanceláří,“ uvedla Huserová v reakci na rozhodnutí Vrchního soudu.

Zdroj: Moravskoslezský deník