17.8.2005

Konkursní správkyně Huserová podala dovolání k Nejvyššímu soudu

Správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Tento krok je reakcí na rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který rozhodl o jejím odvolání z funkce. Podle vrchního soudu správkyně zpeněžovala majetek, který nebyl zapsán do soupisu konkurzní podstaty, založeného v konkurzním spise. Huserová nesouhlasí jak s rozhodnutím soudu, tak i s odůvodněním, protože rozhodnutí nemá oporu v zákoně, který výslovně neukládá konkursním správcům založit soupis majetku do konkursního spisu, nestanovuje ani žádný termín, ani podobu soupisu. Konkursní správkyně soupis majetku vytvořila hned první den po prohlášení konkursu a dále vyhotovovala dílčí soupisy. Na krajský soud pak předala kompletní a úplnou podobu soupisu 5. března 2004.

Huserová své dovolání k Nejvyššímu soudu odůvodnila tím, že vrchní soud vůbec věcně nezkoumal, zda skutečně došlo k řádnému soupisu konkursní podstaty či nikoliv. Své dovolání opírá rovněž o jiné rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého již tento soud v obdobné věci jednal a dospěl k opačnému názoru, než právě vrchní soud. V dovolání se dále uvádí, že postupem konkursní správkyně Huserové nevznikla žádná škoda konkursní podstatě, věřitelům ani třetím osobám. Dále, že všechny prodeje byly realizovány se souhlasem věřitelského výboru a konkursního soudu a že prodeje majetku, který podle vrchního soudu nebyl sepsán, nebyly napadeny vylučovací žalobou ani žádným jiným právním prostředkem. Správkyně konkursní podstaty se rovněž domnívá, že pokud vrchní soud dospěl k závěru, že pochybila, měl věc řešit jinak, například vrátit případ k rozhodnutí prvoistatnčnímu Krajskému soudu v Ostravě.

„Dovolání k nejvyššímu soudu je první reakcí na rozhodnutí vrchního soudu o mám odvolání. Právníci rovněž připravují ústavní stížnost,“ dodala Huserová.