31.8.2005

Nabídky na odkup pohledávek za největšími dlužníky Union banky byly odmítnuty

OSTRAVA (29. 8. 2005) – Nově jmenovaný správce konkursní podstaty Union banky Lukáš Raida odmítl po dohodě s věřitelským výborem všech pět doručených cenových nabídek ve výběrovém řízení na prodej pohledávek za společnostmi Invesmart a Union Group, které jsou největšími dlužníky banky.

Je to krok, který souvisí se změnou konkursního správce, k němuž došlo v průběhu již vyhlášeného výběrového řízení na prodej pohledávek. Výběrové řízení vyhlašovala předchozí konkursní správkyně Michaela Huserová a dokončeno mělo být až po jmenování správce nového. „Odmítnutím všech nabídek chceme předejít tomu, aby některý z neúspěšných uchazečů nebo i věřitelů mohl zpětně napadnout celý proces zpeněžení pohledávek za Invesmartem a Union Group. Shodli jsme se na tom se členy věřitelského výboru,“ uvedl Raida.

Jako nově jmenovaný správce konkursní podstaty Raida již v den nástupu do funkce pozastavil na nezbytně nutnou dobu platby a prodeje majetku. Rozhodl o provedení inventarizace a sestavení účetní závěrky ke dni převzetí funkce. „Od převzetí funkce jsem jedinou osobou zodpovědnou za správu a zpeněžení konkursní podstaty,“ dodal.

Před opětovným zahájením zpeněžení majetku chce Raida nejdříve provést revizi soupisu konkursní podstaty. Důvodem jeho postupu není podezření z neodborné správy konkursní podstaty ze strany Michaely Huserové, ale obava z možných následků vyplývajících z rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci o jejím odvolání z formálních důvodů.

Správce konkursní podstaty Raida chce dokončit revizi soupisu konkursní podstaty do konce září a do tohoto data také založí soupis do konkursního spisu. Pak také rozhodne o zpeněžení pohledávek ze největšími dlužníky a o ostatních prodejích majetku.