5.9.2005

Vrchní soud: Prodej poboček Union banky byl podle zákona

OSTRAVA (22. 8. 2005) – Vrchní soud v Olomouci shledal, že loňský prodej souboru 24 nemovitostí zkrachovalé Union banky byl v souladu se zákonem. Nedávné odvolání konkurzní správkyně Michaely Huserové z funkce souvisí s tím, že pochybila při dalších prodejích. ČTK to dnes řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

"Žádná nemovitost tam nebyla. Paní Huserové byly vytýkány prodeje pohledávek a movitých věcí," uvedl mluvčí. Dodal, že všechny prodeje, které bývalá správkyně během konkurzu uskutečnila, jsou platné. Jejich nabyvatelé jsou podle mluvčího olomouckého vrchního soudu skutečnými vlastníky i v případě, že Huserová při prodeji pochybila.

Soubor 24 nemovitostí, které dříve sloužily jako pobočková síť Union banky, koupila společnost Aspana Holding. Ta dnes ČTK sdělila, že do konkurzní podstaty za nemovitosti řádně zaplatila 183 milionů korun a že svou cenu v písemné nabídce nijak dodatečně neupravovala.

Huserovou podle rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě nahradil minulý pátek Lukáš Raida, který dosud působil jako člen konkurzního týmu Huserové a měl na starosti právní záležitosti. Huserová proti svému odvolání podala dovolání k Nejvyššímu soudu a uvedla, že připravuje také ústavní stížnost.

Loňský prodej poboček Union banky opakovaně napadla společnost G.E.N. ze skupiny Cimex. Loni v květnu jej zpochybnila u Městského soudu v Praze a poté bývalou konkurzní správkyni Michaelu Huserovou obvinila z podjatosti. Huserová ale v dříve oponovala, že G.E.N. nejvyšší cenu nenabídl a že jeho postup považuje za vydírání a nátlak. Kvůli žalobám firmy G.E.N. stále leží výtěžek z prodeje pobočkové sítě v notářské úschově

Konkurz Union banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem v Česku. Banka už vyplatila 75.000 klientům 20 procent jejich pohledávek, a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun. Výnos z konkurzu by měl být podle předběžných odhadů vyšší než 30 procent, což by bylo zatím zdaleka nejvíc, kolik věřitelé zkrachovalých bank u nás dostali.

Zdroj: ČTK