12.9.2005

Výše odškodnění klientů padlých bank nejasná, poslanci se přou

PRAHA (7. 9. 2005) – Osud novely, která by mohla zvýšit odškodnění pro klienty zkrachovalých bank na čtyři miliony korun, je i po dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru nejasný. Předloha sice odolala návrhu na zamítnutí, rozprava ale ukázala, že má řadu kritiků. Výbor jednání o novele přerušil, vrátí se k ní v listopadu. Dolní komora by o ní mohla rozhodnout v prosinci.

Nyní mají klienti ze zákona nárok na odškodnění ve výši 25.000 eur (zhruba 730.000 korun), přesto v minulosti dostali klienti některých padlých finančních ústavů odškodnění až do výše čtyř milionů. Skupina poslanců nyní předložila novelu, která by znamenala, že nárok na vyšší odškodnění by získali i klienti zkrachovalých Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň.

Sněmovna projednala novelu v prvním čtení koncem června. Někteří poslanci se přitom chystají navrhnout, aby se novela netýkala pouze tří vyjmenovaných bank, ale aby se zákonem garantované odškodnění obecně zvýšilo na čtyři miliony.

Tento záměr dnes kromě jiných ostře kritizoval člen rozpočtového výboru Jan Mládek (ČSSD). Nyní platný limit pro odškodnění je podle něj v českých podmínkách dostatečný, k jeho zvyšování nevidí Mládek žádný důvod.

Zákonná garance má podle něj chránit řadové vkladatele a jejím zvýšením na čtyři miliony by se prý týkala už spíš firem a bohatých spoluobčanů. Mládek se také podivil nad tím, že mezi zastánci navrhované změny jsou pravicoví poslanci, kteří často hovoří o individuální odpovědnosti. Proti jeho slovům se ohradil poslanec ODS Vladimír Doležal, Mládek by měl podle něj vážit slova a nedělit lidi na bohaté a chudé.

Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že pokud by novela uspěla, nárok na náhradu by získali i majitelé anonymních vkladů, což je podle ministerstva porušením evropského práva. Peníze by tak získali i klienti, z jejichž vkladů se neplatily poplatky do fondu pojištění a které pojištěné nebyly.

Zastánci novely uvádějí, že se předlohou snaží napravit nerovnosti, kdy byli v minulosti lidé různě odškodněni podle toho, kde své vklady měli.

Rozpočtový výbor nakonec debatu o sporné novele přerušil s tím, že písemné pozměňovací návrhy k ní mohou poslanci předkládat do 25. října.

Zdroj: ČTK