26.9.2005

Konkurz Union banky se kvůli žalobám G.E.N. může táhnout roky

OSTRAVA (22. 9. 2005) – Konkurzní řízení zkrachovalé Union banky (UB) může trvat ještě roky. Důvodem jsou žaloby firmy G.E.N. napadající loňský prodej souboru 24 nemovitostí firmě Aspana Holding, řekl dnes na tiskové konferenci nový konkurzní správce UB Lukáš Raida. Podle něj je přitom prodej nemovitostí zcela v pořádku, což potvrdil krajský i vrchní soud a nejnověji také analýza advokátní kanceláře Kříž, Bělina. Raida zvažuje i možnost podání trestního oznámení.

To ve středu podala na G.E.N. pro pomluvu bývalá konkurzní správkyně UB Michaela Huserová. Raida chce, aby G.E.N. svou žalobu stáhl, protože podle něj nemá šanci uspět. "G.E.N. by se měla smířit se skutečností, že nenabídla v procesu prodeje nejvyšší cenu a měla by upustit od šikanózních žalob a poškozování zájmu 75.000 věřitelů banky. Jejich žaloba je právně zcela bezdůvodná, nemá naději na úspěch," míní Raida.

Stanovisko firmy G.E.N. ČTK zjišťuje. G.E.N podal loni v květnu dvě žaloby. V první se domáhá neplatnosti kupní smlouvy mezi konkurzní správkyní a Aspana holding. V další žalobě požaduje, aby soud uložil bývalé správkyni Huserové uzavřít smlouvu o prodeji souboru nemovitostí právě se společností G.E.N. Ta totiž začala tvrdit, že při prodeji nemovitostí byla přepsána kupní cena, a obrátila se kvůli tomu i na nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou.

Podle Union banky nabídla v prodeji nejvyšší částku Aspana, která za nemovitosti koncem dubna 2004 zaplatila 183 milionů korun. Kvůli žalobě společnosti G.E.N. nemohou být peníze na účtu UB ve prospěch věřitelů převedeny, protože není možné nemovitosti přepsat na katastrálních úřadech a převést na nového vlastníka. Peníze jsou proto už rok a půl v notářské úschově.

G.E.N. z údajného přepsání kupní ceny viní bývalou konkurzní správkyni Huserovou, kterou kvůli chybám v konkurzu odvolal Vrchní soud v Olomouci. Její pochybení ale podle soudu nesouvisela s prodejem poboček. Huserová dnes novinářům řekla, že ve středu podala na Okresní státní zastupitelství v Ostravě trestní oznámení ve věci pomluvy. "Podstata trestného činu pomluvy je kvůli údajnému pozměňování dokumentů na prodej nemovitostí. Nic takového jsem neudělala, je to podloženo i znalci," uvedla. Už dříve kvůli svému nedávnému odvolání podala dovolání k Nejvyššímu soudu a v nejbližších dnech chce podle svých slov podat i ústavní stížnost. Huserová svá pochybení v konkurzu UB odmítla a tvrdí, že jejím odvoláním z funkce byla poškozena její profesionální čest. Dodala, že nyní dokončuje konkurzy, které měla rozpracované z dřívějších let a které vázly na soudních sporech. Jde například o konkurz na První českou záložnu – spořitelní a úvěrové družstvo.

Podle Raidy G.E.N. nabídl možnost stažení žalob, ale pouze výměnou za převedení nemovitostí v Praze a okolí. To prý Raida ovšem udělat nemůže, protože tyto nemovitosti jsou součástí kupní smlouvy uzavřené s Aspanou. "Pokud je (G.E.N.) chce získat, ať se obrátí na Aspanu," dodal. Navzdory komplikacím v konkurzu chce Raida v příštím roce vyplatit věřitelům další peníze. Věřitelé by podle něj mohli získat pět až deset procent z uznaných 15miliardových pohledávek, tedy maximálně 1,5 miliardy korun. Na účtech Union banky jsou nyní tři miliardy korun.

Banka, která zkrachovala předloni v květnu, koncem minulého roku vrátila věřitelům prvních 20 procent z uznaných pohledávek. Raida, který je funkci zhruba měsíc, musí zejména ještě prodat více než čtyřmiliardové pohledávky za největšími dlužníky, firmami Invesmart a Union Group. Jejich prodej začala Huserová, Raida ho po jejím odvolání zastavil. Nový správce chce vyhlásit nové výběrové řízení, které by podle něj mohlo být ukončeno do konce letošního roku.

Zdroj: ČTK