26.9.2005

Konkurs UB banky se může táhnout léta

OSTRAVA (23. 9. 2005) – Konkurs zkrachovalé Union banky (UB) se může táhnout ještě několik let kvůli žalobám společnosti GEN, která prodej napadla a dožaduje se, aby soud zrušil kupní smlouvu mezi UB a firmou Aspana holding. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl nový konkursní správce UB Lukáš Raida, který zhruba před měsícem vystřídal Michaelu Huserovou, zproštěnou funkce Vrchním soudem v Olomouci. Odvolání Huserové však nesouviselo s prodejem nemovitostí.

Podle Raidy byl prodej souboru nemovitostí firmě Aspana holding, která nabídla nejvyšší cenu 183 miliónů korun, zcela v pořádku. Jak řekl, potvrdila to analýza, kterou si nový konkursní správce nechal vypracovat. Kvůli žalobám podaným firmou GEN, která se o balík nemovitostí neúspěšně ucházela, byly zablokovány přepisy některých nemovitostí na katastrálních úřadech a kupní cena, kterou firma Aspana holding zaplatila loni v dubnu, dosud nemohla být z notářské úschovy vyplacena do konkursní podstaty.

„Pokud GEN nevezme své žaloby zpět, lze očekávat, že toto řízení bude trvat roky,“ řekl Raida. Nový konkursní správce UB nechal zpracovat i grafologický posudek originálu cenové nabídky společnosti Aspana holding. GEN totiž tvrdil, že Aspana získala nemovitosti na základě dodatečně upravené cenové nabídky. „Z posudku vyplývá, že s nabídkou nebylo manipulováno mechanickým ani chemickým způsobem, tedy že cenová nabídka nebyla dodatečně upravena,“ řekl Raida.

Sdělil rovněž, že v dubnu společnost GEN doručila Union bance přípis označený jako obchodní návrh, ve kterém nabízí stažení své žaloby v případě, že jí UB prodá nemovitosti v Praze a okolí. Podle Raidy to však už konkursní správce udělat nemůže. Jak dále řekl, žaloba nemá naději na úspěch a GEN „cíleně komplikuje průběh konkursního řízení, což ve svém důsledku poškozuje zájmy 75 tisíc věřitelů zkrachovalé banky. Proti takovému postupu se ohrazuji,“ prohlásil s tím, že zváží i případné podání trestního oznámení.

Podle právní zástupkyně GEN Jitky Tutterové prohlášení Raida obsahují nepravdivá tvrzení. „Žádný ze zástupců ani statutárních orgánů společnosti GEN nikdy neobvinil správkyni, že by to byla právě ona, kdo přepsal cenovou nabídku. Nicméně přepsání nabídky je evidentní a je podloženo znaleckým posudkem,“ sdělila Právu Tutterová. „Společnost GEN učinila 22. 4. 2005 návrh adresovaný Krajskému soudu v Ostravě, v němž vyslovila připravenost odkoupit nemovitosti, případně jejich část právě s odvoláním na to, že považuje kupní smlouvu za neplatnou. Nemohla se proto obracet na společnost Aspana, kterou nepovažuje za vlastníka nemovitostí,“ tvrdí Tutterová. Konečně není ani pravda to, že by Aspana koncem dubna 2004 zaplatila za nemovitosti 183 mil. Kč, neboť v té době ani sama Aspana tyto finanční prostředky neměla, půjčila si je od jisté banky teprve na konci května 2004.

Bývalá konkursní správkyně UB Michaela Huserová podala ve středu Okresnímu státnímu zastupitelství v Ostravě na společnost GEN trestní oznámení ve věci pomluvy. Jak řekla novinářům, GEN ji obvinil, že pozměňovala a upravovala cenovou nabídku společnosti Aspana holding. „Nic takového jsem neudělala, je to podloženo i znalci,“ dodala.

Téměř 75 tisíc věřitelů má vůči Union bance uznané pohledávky v celkovém objemu 15,1 mld. korun. Zkrachovalý ústav jim koncem minulého roku rozdělil 3,02 miliardy korun, tedy dvacet procent. Raida předpokládá, že v příštím roce by věřitelé mohli dostat dalších pět až deset procent svých pohledávek, maximálně by mohlo být rozděleno 1,5 mld. korun.

Zdroj: Právo