26.9.2005

Správce uklidňuje: prodej nemovitostí je v pořádku

OSTRAVA (23. 9. 2005) – Sto osmdesát tři milionů korun, které konkurzní správa Union banky získala za prodej čtyřiadvaceti nemovitostí, se ještě několik let nemusí dostat k věřitelům zkrachovalé banky. Jsou totiž zablokovány v notářské úschově kvůli žalobám společnosti G. E. N. Tento neúspěšný uchazeč o budovy, které banka vlastnila po celé republice, napadl jejich prodej firmě Aspana Holding. A kvůli žalobě není možné nemovitosti přepsat na katastrech a peníze na účet Union banky ve prospěch věřitelů převést.

Nový správce konkurzní podstaty Union banky Lukáš Raida proto jako jeden z prvních kroků po nástupu do funkce nechal provést analýzu, která zkoumala nabídku společnosti Aspana, a z které vyplývá, že k dodatečnému přepsání výše kupní ceny v nabídce, jak tvrdí neúspěšný G. E. N., nemohlo dojít. „Prodej nemovitostí byl zcela v pořádku,“ sdělil Raida. Ten je přesvědčen, že žaloba společnosti G. E. N. nemá naději na úspěch a bude nakonec zamítnuta. „Problémem je, že soudní spor bude trvat několik let,“ sdělil Raida.

Raida chce, aby G. E. N. svou žalobu stáhl. „G. E. N. by se měl smířit se skutečností, že nenabídl v procesu prodeje nejvyšší cenu a měl by upustit od šikanózních žalob a poškozování zájmu sedmdesáti pěti tisíců věřitelů banky,“ míní Raida. Nabídka společnosti G. E. N. byla o necelé dva miliony nižší.

Ve sporu proti sobě stojí dva znalecké posudky. Také společnost G. E. N. má totiž k dispozici grafologický posudek soudního znalce a ten pozměnění kupní ceny připustil. Podle Raidy však tato analýza není relevantní, protože znalec v tomto případě nezkoumal originál nabídky, ale pouze kopii. Nikoho z vedení společnosti G. E. N. se včera redakci nepodařilo zastihnout.

G. E. N. z údajného přepsání kupní ceny viní bývalou konkurzní správkyni Michaelu Huserovou, kterou kvůli chybám v konkurzu odvolal Vrchní soud v Olomouci. Huserová zmanipulování prodeje nemovitostí odmítá. „Žádnou nabídku jsem nepřepisovala, je to podloženo analýzou i prohlášením společnosti Aspana,“ uvedla včera Huserová. Ta už kvůli svému nedávnému odvolání podala dovolání k Nejvyššímu soudu a v nejbližších dnech chce podat i ústavní stížnost. „Rozhodnutím Vrchního soudu v Olomouci o mém odvolání byla poškozena moje profesionální čest. Chyby, které mi Vrchní soud vytýkal, nemají oporu v zákonech,“ dodala.

Navzdory komplikacím v konkurzu chce Raida v příštím roce vyplatit věřitelům další peníze. Věřitelé by podle něj mohli získat pět až deset procent z uznaných pohledávek, tedy maximálně 1,5 miliardy korun. Na účtech Union banky jsou nyní tři miliardy korun. Ostravská Union banka zatím získala v konkurzu asi šest miliard korun a polovinu z nich už věřitelům vyplatila.

Zdroj: Moravskoslezský deník