17.10.2005

UB znovu nabídne k prodeji pohledávky za největšími dlužníky

OSTRAVA (13. 10. 2005) – Zkrachovalá Union banka (UB) znovu nabídne k prodeji pohledávky za svými největšími věřiteli, kterými jsou společnosti Invesmart a Union Group. Věřitelský výbor banky ve středu souhlasil s tím, že na prodej těchto pohledávek bude vypsáno nové výběrové řízení, řekl dnes ČTK mluvčí UB Oldřich Babický.Nabídky na koupi pohledávek za čtyři miliardy korun by se měly hodnotit ještě do konce letošního roku.

Union banka tyto dluhy už jednou k prodeji nabídla. Na jejich odkoupení dostala pět nabídek. Kvůli odvolání bývalé konkurzní správkyně Michaely Huserové ale nový správce banky Lukáš Raida jejich prodej koncem srpna zastavil. Raida, který byl ustanoven konkurzním správcem banky v polovině srpna, se totiž obával toho, aby některý z neúspěšných uchazečů nebo i věřitelů zpětně nenapadnul proces zpeněžení jen proto, že byl uzavřen za nového konkurzního správce.

Věřitelský výbor podle Babického souhlasil také s tím, že banka prodá ve výběrovém řízení zbývající nepotřebný majetek. V evidenci totiž podle něj stále zůstává velký počet položek majetku, který není pro investory zajímavý, například v porovnání s portfoliem pohledávek, ale podle zákona o konkurzu a vyrovnání musí být zpeněžen. Velký počet položek zbylého majetku souvisí s podnikáním Union banky a se sítí jejich bývalých poboček. Banka tyto předměty bude prodávat jako jeden celek.

Pohledávky za Invesmartem a Union Group eviduje banka jako dlouhodobě nehrazené, rizikové a málo bonitní. Pohledávek za Invesmartem je celkem 21 a celková výše jejich jistin dosahuje 2,5 miliardy korun. Za společností Union Group, na kterou byl prohlášen konkurz před rokem, eviduje Union banka šest pohledávek se součtem nesplacených jistin za zhruba miliardu korun.

Největší část dluhu Invesmartu a Union Group vznikla poté, kdy v listopadu 2002 převzaly tzv. speciální úvěry původně poskytnuté spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal Invesmart akciové podíly Union banky a Union Group. Podobně i Union Group takto získal podíl v Union bance.

Invesmart nikdy své dluhy neuznal, podle jeho názoru byly speciální úvěry poskytnuty v rozporu s českým právem.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří tak dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu padlého ostravského peněžního ústavu má dosáhnout 34 procent.

Zdroj: ČTK